line

‘Tabak is misschien legaal, maar vooral lelijk’

donderdag 11 juni 2015

'Tabak mag een legaal product zijn, dat wil niet zeggen dat het ook een moreel juist product is. Hitler is ook legaal aan de macht gekomen, maar zijn politiek was moreel verwerpelijk. U heeft een lelijk product.'
Dat zei longarts Pauline Dekker, mede-oprichter van de Stichting Rookpreventie Jeugd, tegen woordvoerder Mathijs Peters van tabaksfabrikant Philip Morris in een uitzending van Radio EenVandaag. Het was voor het eerst dat Dekker en Peters rechtstreeks met elkaar in gesprek gingen. Eerder ging secretaris Frits van Dam van Stichting Rookpreventie Jeugd al eens met Peters in discussie, waarvan op deze site verslag is gedaan.

Het onderwerp van gesprek was de vraag hoe de tabaksindustrie, die aan alle kanten onder vuur ligt en met wettelijke maatregelen wordt ingeperkt, denkt te overleven. Peters voerde aan dat tabak een legaal product is en dat er altijd mensen zullen zijn die het willen gebruiken. Ondanks het feit dat ze weten dat het zeer schadelijk is voor de gezondheid en vaak ook dodelijk. Hij ging ook in op de strategie van 'harm reduction' die de industrie wil bewandelen door met nieuwe producten te komen die mogelijk minder gezondheidsschade zouden opleveren.

Dekker pareerde dat dergelijke producten, net als de huidige generatie e-sigaretten, bijdragen aan het weer geaccepteerd maken van het roken, terwijl het juist zaak is het roken de denormaliseren. 'Door dit soort producten wordt roken weer onderdeel van het straatbeeld', stelde ze.

Als oplossing voor dit vraagstuk stelde zij een generatiegebonden verbod op roken voor voor bijvoorbeeld iedereen die vanaf 1 januari 2016 wordt geboren. Zij vroeg Peters naar zijn mening over dit voorstel. 'Leg het maar voor aan de volksvertegenwoordiging en dan zullen we het zien,' was zijn afgemeten reactie.

Luister hier naar het hele gesprek.

tags:  jeugd | roken | Philip Morris | tabaksindustrie