line

Britse belastingtopman onder vuur omdat hij tabakslobbyisten ondersteunt

donderdag 21 mei 2015

De voormalige topman van de Britse belastingautoriteit Dave Hartnett heeft een nieuwe baan aangenomen bij een lobbygroep die opkomt voor tabak, zo meldt The Guardian. Britse gezondheidsactievoerders zijn woest.

Door de webredactie

Tot 2012 was Dave Hartnett de permanente secretaris van Her Majesty’s Revenu and Customs, dé Britse belastingautoriteit. Hij legde zijn functie neer en ging  aan de slag bij het International Tax and Investment Center (ITIC) in Washington, een groep die in 2013 is beschuldigd van belangenbehartiging voor de tabaksindustrie. Alle grote tabaksfabrikanten doneren dan ook geld aan ITIC en nemen zitting in de Board of Directors.

Eerder heeft ITIC zich tegen belastingverhoging op tabak uitgesproken, een maatregel die volgens de WHO juist zeer goed zou werken om roken te ontmoedigen. Maar minder rokers, betekent minder inkomsten voor de industrie en dat is een bericht dat de industrie liever niet aan haar aandeelhouders meldt.

Nu wordt het ITIC versterkt door Dave Hartnett. The Guardian schrijft dat hij melding van deze betrekking had moeten maken. De regels zijn zo dat als  iemand die een hoge overheidsfunctionaris is geweest en binnen twee jaar een andere prominente rol vindt, dit getoetst moet worden door een commissie. Hartnett heeft in een statement verklaard dat die regels volgens hem nu niet van toepassing zijn geweest, daarom heeft hij de melding achterwege gelaten.

ITIC schrijft op haar website dat sponsoren van het centrum toegang kunnen krijgen tot hoge functionarissen en beleidsmakers van verschillende landen.

Uit documenten die in handen van The Observer zijn gevallen, blijkt dat Philip Morris ITIC wilde inzetten om te lobbyen tegen plain packaging, een antirookmaatregel waarbij sigaretten voortaan in standaardverpakkingen zonder merkopdruk in de winkel mogen liggen. Onlangs werd deze maatregel nog aangenomen in het Britse Lagerhuis.

Dr. Douglas Betcher, woordvoerder van de WHO zei tegen The Guardian dat ITIC uitvoerig in het voordeel van de positie van de tabaksindustrie heeft gepubliceerd op het gebied van belastingverhoging op sigaretten en illegale handel. “ITIC heeft haar internationale conferenties, zoals in Moskou 2014 en New Delhi eerder deze maand, ingezet om beleidsmakers te belobbyen tegen de verhoging van belasting op tabak,” zei Betcher.

ITIC zelf verdedigt de organisatie en zegt dat het een “neutraal forum voor discussie over belasting en investeringsbeleid biedt”. Hartnett zegt in een reactie dat hij niet betaald krijgt voor zijn functie en dat hij ook geen invloed op de strategie van ITIC heeft.

tags:  media | Philip Morris | tabakslobby | buitenland