line

Wanda de Kanter uitgeroepen tot Dappere dokter 2014

woensdag 22 april 2015

Wanda de Kanter, voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd, is woensdag door het bestuur van de KNMG-afdeling Amsterdam uitgeroepen tot 'Dappere dokter 2014' in verband met haar strijd tegen het roken. Voor de prijs waren vijf artsen genomineerd.
Door de webredactie 

Een dappere dokter onderscheidt zich door activiteiten te ontplooien die de eigen verantwoordelijkheid en betrokkenheid van patiënten waardeert, patiënten de optimale zorg biedt en het eigen handelen kritisch bekijkt. De arts laat bovendien zien uit overtuiging te handelen en financiële risico's of negatieve oordelen op de koop toe te nemen.

De Kanter richtte in 2009 samen met collega-longarts Pauline Dekker de Stichting Rookpreventie Jeugd op uit onvrede over het grote aantal sterfgevallen als gevolg van roken – 20.000 per jaar – en het achterblijvende rookpreventiebeleid in Nederland.

Minister: 'Roken is eigen keuze'

In haar dankwoord voor de prijs zei De Kanter in gebouw De Bazel in Amsterdam dat een longkankerpatiënte haar op haar sterfbed had aangemoedigd: 'Ga door met de strijd.'

Tijdens het vervolg vroeg adjunct-hoofdredacteur Joost Zaat van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde aan directeur-generaal Curatieve Zorg Bas van den Dungen van het ministerie van VWS, die minister Schippers verving, waarom het ministerie zo weinig aan het roken doet. Hij antwoordde: 'Mijn minister heeft de overtuiging dat roken een eigen keuze is en de verantwoordelijkheid van de ouders.'

Waarop Zaat een oproep deed aan alle dappere dokters, zusters en verzekeraars van Nederland om samen een burgerinitiatief te beginnen om de overheid op te roepen het roken effectief te bestrijden.

tags:  rookvrij | jeugd | Wanda de Kanter | antirookbeleid