line

Tabaksfabrikanten volgen strategie toplobbyist ‘Dr. Evil’

vrijdag 21 november 2014

Tabaksfabrikanten steunen de nieuwe Britse campagne Action on Consumer Choice (ACC), die keuzevrijheid van consumenten verdedigt tegenover regulering op grond van gezondheid, schrijft The Guardian. ACC stelt dat als de vrijheid van rokers niet wordt gerespecteerd, gezondheidsexperts zich ook op het verbieden van alcohol en fast food zullen gaan storten.
Door de webredactie

ACC is gelanceerd door rokersbelangenorganisatie Forest, een organisatie die, zo staat op haar website, gefinancierd wordt door British American Tobacco, Imperial Tobacco en Galagher (onderdeel van Japan International Tobacco). ACC, nog in oprichting, is gemodelleerd naar het Amerikaanse Centre for Consumer Freedom (CCF), een actiegroep die geld van zowel de tabaksindustrie als de fast-foodindustrie ontvangt. CCF is het geesteskind van de notoire lobbyist Richard Berman, die de bijnaam 'Dr. Evil' heeft.

Toen er bijvoorbeeld een voorstel op tafel lag om het toegestane alcoholpromillage in het bloed van Amerikaanse automobilisten te verlagen om zo het aantal auto-ongelukken terug te dringen, was het Berman die daartegen op de barricade sprong. Hij stelde dat de maatregel een straf zou zijn voor degenen die wel verantwoord drinken.

Horizon verbreden

Over Berman berichtte The New York Times dat hij de olie- en gasindustrie had geadviseerd om beschamende feiten over milieudeskundigen en liberale beroemdheden op te duiken en in te zetten. "Zie het als een lange oorlog. Je moet er een budget voor reserveren", was zijn advies.

"Zijn strategie lijkt als volgt te zijn: vernietig de geloofwaardigheid van je tegenstanders voordat zij de jouwe vernietigen", schrijft Simon Clark, de man achter Forest en het nieuwe Action for Consumer Choice in zijn blogpost 'Face to Face with Dr. Evil'. Clark voegt toe: "Het verdedigen van de rechten van hen die roken blijft onze eerste prioriteit, maar het is tijd om onze horizon te verbreden en andere producten te omarmen." Hij geeft toe dat de tabaksfabrikanten de eerste aanzet voor de campagne hebben betaald.

Deborah Arnatt van de Britse Action on Smoking and Health (ASH) zei tegen The Guardian dat ze betwijfelde of de ACC andere industrieën dan de tabaksfabrikanten aan zal trekken. "Het zou heel dom zijn voor voedsel- en drankbedrijven om in bed te duiken met de tabaksindustrie. Het zou hun reputatie vernietigen en ieder toekomstig argument ondermijnen als het over regelgeving gaat."

tags:  marketing | tabaksfabrikanten | lobbyist | tabakslobby