line
pauw3-2

Veel media-aandacht voor rechtszaak tegen staat

donderdag 23 oktober 2014

Pauw, NOS Journaal en andere media hebben aandacht besteed aan de rechtszaak tegen de staat, aangespannen door Stichting Rookpreventie Jeugd. "Regel één is dat de tabakslobby zich niet bemoeit met de regelgeving tegen tabak." Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter waren glashelder in hun publieke optredens. Woensdag werd de zaak aangebracht bij de rechtbank in Den Haag.
Door de webredactie

Nadat de dagvaarding op 8 september 2014 bij de staat was afgeleverd, is de zaak woensdag 22 oktober 2014 daadwerkelijk aanhangig gemaakt bij de rechtbank. In deze zaak eist Stichting Rookpreventie Jeugd dat de staat zich houdt aan artikel 5.3 van het anti-rookverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (FCTC): de 179 landen die het verdrag ondertekenden mogen de tabakslobby geen invloed geven op het tabaksontmoedigingsbeleid. Toch nodigt de Nederlandse overheid de tabaksindustrie actief uit voor commentaar op onder meer conceptbeleid.

Pauw

In het VARA-programma Pauw hadden de longartsen Dekker en de Kanter op dinsdagavond weinig moeite om begrip te kweken voor hun zaak. Een industrie die de helft van haar gebruikers van zijn producten de dood in jaagt – en de helft daarvan vóór hun pensioen – is geen gewone industrie. Het is daarom, zoals bepaald in het FCTC-verdrag, "de enige industrie in de wereld die niet ontvangen mag worden door de overheid," aldus De Kanter.

NOS Journaal

"Een uniek verdrag voor een uniek product," vatte Dekker het de volgende dag nog eens samen in het NOS Radio 1 Journaal. In het NOS Journaal op televisie liet Dekker zien dat haar dagelijkse praktijk voornamelijk bestaat uit het behandelen van mensen die ziek zijn door roken. En stelde ze dat de lobby van de tabaksindustrie maatregelen om het roken tegen te gaan stelselmatig weet tegen te houden.

Woordvoerder Matthijs Peters van tabaksfabrikant Philip Morris kwam ook aan het woord in het NOS Journaal. Het is "niet alleen belangrijk maar het is ook logisch om met politici om tafel te zitten. Er is regelgeving die betreft een hele grote bedrijfstak, het is toch onlogisch als je daar als bedrijf niet je mening over zou kunnen geven." Volgens Peters verbiedt het FCTC-verdrag zulke contacten ook niet. De richtlijnen voor de implementatie van artikel 5.3 laten er geen misverstand over bestaan dat hij het daarmee mis heeft. In het Radio 1 Journaal (17:43u) gaf Peters aan dat Philip Morris zich verder niet met de rechtszaak zal bemoeien.

Het ministerie van Volksgezondheid liet de NOS weten niet te willen reageren en het verloop van de rechtszaak af te wachten. Het ministerie is wel bereid om met de Stichting Rookpreventie Jeugd in gesprek te gaan over de dagvaarding.

BNR

Ook Wegener Pers en BNR Nieuwsradio besteedden aandacht aan de zaak. In het BNR-programma Ochtendspits werd de zaak gekoppeld aan het rookverbod in kleine cafés dat woensdag per direct van kracht is geworden. Een peiling onder luisteraars wees uit dat ongeveer de helft zou kunnen instemmen met een algemeen verbod op roken.

tags:  media | tabakslobby | rechtszaak