line

Nederland scoort laag op internationale ranglijst tabakswaarschuwingen

maandag 20 oktober 2014

Het Canadese Genootschap tegen Kanker (CCA) heeft een nieuw rapport uitgebracht met daarin een internationale ranglijst van landen gebaseerd op de groottes van waarschuwingen op sigarettenverpakkingen. Nederland staat op een gedeelde 92e plek, terwijl landen als Thailand, Australië, Canada, Turkije en Uruguay in de top 10 staan.
Door de webredactie

"Er is een enorme internationale vooruitgang geboekt bij het implementeren van waarschuwingen op tabaksverpakkingen," staat in het rapport Cigarette Package Health Warnings van de Canadian Cancer Society (CCA). "Veel landen hebben de waarschuwingen vergroot, meer landen hebben beeldwaarschuwingen verplicht gesteld, en een toenemend aantal landen heeft ook meerdere waarschuwingen op een verpakking ingesteld."

Daarmee komen deze landen tegemoet aan de verplichtingen in het internationale anti-rookverdrag (FCTC) van de Wereldgezondheidsorganisatie dat door 179 landen wordt onderschreven, waaronder Nederland. Het verdrag bevat artikelen die roken moeten ontmoedigen. Waarschuwingen op de verpakkingen is een van de methodes om mensen bewust te maken van het gezondheidsgevaar.

Thailand nummer 1

Door een artikel in het FCTC-verdrag (artikel 11, blz. 9) over waarschuwingen op verpakkingen op te nemen, onderschrijven landen dat de waarschuwingen meer effect hebben naarmate ze groter zijn. In het bewuste artikel staat onder andere dat de verpakkingen voor meer dan 50 procent bedekt moeten zijn met een waarschuwing, maar in elk geval niet minder dan 30 procent.

In veel landen is daar meer dan aan tegemoet gekomen. Thailand heeft besloten dat maar liefst 85 procent van de pakjes die daar verkocht worden uit waarschuwingen moet bestaan, zij staat daarmee op 1 in de ranglijst. Australië staat op 2 met 82 procent en Uruguay op 3 met 80 procent. In Nederland moeten pakjes voor 35 procent bedekt zijn met waarschuwingen, waardoor we op een gedeelde 92e plek terecht zijn gekomen, samen met vooral Oost-Europese landen, maar ook met Duitsland en Italië.

Europese Hof

Daar zou overigens wel verandering in moeten komen. Mei dit jaar is de nieuwe Tabaksproductenrichtlijn in werking getreden met maatregelen die de lidstaten binnen twee jaar moeten invoeren, zoals dat 65 procent van de verpakkingen bedekt moet zijn met waarschuwingen.

De tabakslobby draait overuren om dat te voorkomen of te vertragen. Philip Morris is naar het Europese Hof gestapt om deze maatregel te bevechten. Volgens het persbericht dat Philip Morris deed uitgaan, gaat de zaak twee tot drie jaar duren, waarmee misschien een vertraging van de maatregel wordt bewerkstelligd.

tags:  gezondheidsschade | antirookbeleid | tabaksontmoediging