line
burgerinitiatief nicotinee aangeboden aan tweede kamer-1

Burgerinitiatief Nicotinee aangeboden aan Tweede Kamer

woensdag 29 mei 2024

De initiatiefnemers van het burgerinitiatief Nicotinee boden hun voorstel samen met 44.000 handtekeningen dinsdag aan de Tweede Kamer aan. Het initiatief pleit voor een generatiegebonden verkoopverbod voor alle nicotineproducten aan iedereen geboren vanaf 2012.

Door de webredactie

Het burgerinitiatief Nicotinee, dat pleit voor een nicotinevrije generatie, is gistermiddag officieel aangeboden aan de Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven van de Tweede Kamer. De initiatiefnemers Rookpreventie Jeugd, Gezondheidskloof.nl, longartsenvereniging NVALT, internistenvereniging NIV en ConsumentenClaim overhandigden meer dan 44.000 handtekeningen ter ondersteuning van het voorstel. Na inhoudelijke en procedurele beoordeling kan het voorstel op de agenda van de Tweede Kamer worden gebracht.

Met het burgerinitiatief Nicotinee willen de organisaties dat vanaf 2030 de leeftijdgrens voor de verkoop van (e-)sigaretten en andere nicotinehoudende producten jaarlijks met één jaar omhooggaat. Daarmee ontstaat in de toekomst een nicotinevrije generatie. Om jongeren nu reeds te beschermen tegen een vroegtijdige verslaving aan roken en vapen, pleit Nicotinee ook voor een per direct op te richten aparte toezichthouder gericht op bescherming van kinderen, al dan niet onder te brengen bij de NVWA. De organisaties zijn van mening dat dit nodig is omdat een aanzienlijk percentage kinderen ver onder de 18 jaar al vapet en rookt, mede veroorzaakt door tekortschieten van de handhaving van de leeftijdsgrens, het smaakjesverbod en het onlineverkoopverbod.

Weer meer jongeren roken en vapen

Juist gisteren verscheen de nieuwste Gezondheidsmonitor Jeugd, waaruit blijkt dat het aantal jongeren dat rookt of vapet weer is toegenomen. Er zijn nu meer jongeren die vapen dan roken. Gemiddeld rookt of vapet 11 procent van de jongeren minimaal wekelijks. In 2019 was dat nog 5 procent. Het aantal jongeren dat vapet is sinds 2019 verviervoudigd, van 2 naar 9 procent.

Voor het onderzoek zijn ruim 188.000 jongeren in de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs ondervraagd. Van de scholieren in de vierde klas (15/16 jaar) rookt of vapet 16 procent ten minste wekelijks; 9 procent rookt en 12 procent vapet ten minste wekelijks.

Giftige stoffen en veel nicotine

De ondertekening van het burgerinitiatief nam begin mei een vlucht nadat media berichtten over nieuw Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in Tobacco Control, waaruit blijkt dat bij gebruik van e-sigaretten (vapes) giftige metalen als lood, uranium en cadmium vrijkomen. Deze stoffen, aangetroffen in de urine van jonge vapers, zijn net als andere stoffen in e-sigaretdamp, schadelijk voor het jonge, zich ontwikkelende brein. Onder de ondertekenaars van het initiatief bevinden zich bezorgde ouders, leraren en artsen. Veel ziekenhuizen, specialistenorganisaties en de Consumentenbond ondersteunen het initiatief ook.

Vorige week berichtte RTL Nieuws over op scholen in beslag genomen vapes die schokkend hoge concentraties nicotine bleken te bevatten en giftige stoffen afgeven zoals formaldehyde, lood, nikkel, aceton, ijzer, acroleïne, valeraldehyde en butyraldehyde. Alle onderzochte wegwerp-vapes bevatten meer vloeistof dan is toegestaan en een flink deel bevatte meer tot veel meer nicotine dan mag.

Bij de aanbieding zei Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd, dan ook dat het burgerinitiatief gezien de cijfers uit de Gezondheidsmonitor Jeugd extra urgent is. “Zonder wetgeving op een nicotinevrije generatie en zonder effectieve handhaving komt de rookvrije generatie niet in zicht”, zei zij.

Het ondersteunen van Nicotinee kan nog steeds via www.nicotinee.nl en inmiddels nadert de teller de 46.000 handtekeningen.

Op de foto v.l.n.r. de Kamerleden Faith Bruyning (NSC), Michiel van Nispen (SP), Pepijn van Houwelingen (FvD), Raoul White (GroenLinks-PvdA), Jan Valize (PVV, middenachter) en Arend Kisteman (VVD, helemaal rechts), en de initiatiefnemers van Nicotinee Robin Peeters (NIV), Leon van den Toorn (NVALT), Rob Giebels (Rookpreventie Jeugd), Wanda de Kanter (Rookpreventie Jeugd), Stef Smit (ConsumentenClaim) en Shakib Sana (Gezondheidskloof.nl).
Foto: Wiebe de Wolf

tags:  Nicotinee | NIV | Gezondheidskloof.nl | ConsumentenClaim | NVALT | Rookpreventie Jeugd | Wet Rookvrije Generatie | Tweede Kamer | burgerinitiatief | gifstoffen | nicotineverslaving