line
vapen leidt tot roken-1

E-sigaret grootste risicofactor voor jongeren om te gaan roken

donderdag 31 augustus 2023

Australische scholieren blijken het meest geneigd om te gaan roken als ze al eens e-sigaretten hebben gebruikt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat daarmee de uitkomsten van eerdere onderzoeken op dit punt bevestigt. Alle reden om in actie te komen tegen e-sigaretten, stelt tabaksexpert Becky Freeman.

Door de webredactie

 De e-sigaret vormt bij jongeren de grootste risicofactor om te beginnen met roken van tabakssigaretten. Dat blijkt uit een studie onder 4.266 tieners tussen 12 en 17 jaar in de Australische staat Victoria, zo bericht The Guardian. De jongeren namen deel aan de Australian Secondary School Students Alcohol and Drug Survey (ASSAD) uit 2017. De onderzoekers richtten zich vervolgens op de 3.410 scholieren die nog nooit een trekje van een sigaret hadden genomen.

De jongeren kregen vragen voorgelegd over middelengebruik, mentale gezondheid, sociale groepen, spijbelen en e-sigaretgebruik. Ook werd hen gevraagd hoe waarschijnlijk het was dat ze het volgende jaar sigaretten zouden roken. Ruim 1 op de 10 scholieren die nooit hadden gerookt, bleken gevoelig voor het roken van tabakssigaretten. Volgens de onderzoekers waren ze het gevoeligst om in de toekomst te gaan roken als ze ooit e-sigaretten hadden gebruikt. Vier andere risicofactoren waren: het idee dat rokers populairder zijn dan niet-rokers, in ieder geval één naaste vriend die rookt, dat het niet gevaarlijk zou zijn om soms een of twee sigaretten te roken, en depressieverschijnselen.

De beste data over tieners

Het onderzoek werd geleid door de Cancer Council van Victoria en de Universiteit van Melbourne en is gepubliceerd in het Australian and New Zealand Journal of Public Health.

Emily Banks, als epidemioloog verbonden aan de Australian National University, stelt dat de ASSAD-studie de beste data bevat over roken in deze tienergroep, omdat de gegevens werden verzameld op school en niet in de aanwezigheid van ouders. Door de Covid-19 lockdowns is de driejaarlijkse ASSAD-studie in 2020 overgeslagen, de volgende wordt nu uitgevoerd. De data over de enorme toename in het gebruik van e-sigaretten in Australië zijn daarom nog niet beschikbaar.

Andere onderzoeken tonen zelfde risico

Andere internationale studies tonen eveneens dat jonge mensen die e-sigaretten gebruiken driemaal vaker beginnen met roken, aldus Sarah Durkin, coauteur van het ASSAD-onderzoek en onderzoeker bij het Centre for Behavioural Research van de Cancer Council Victoria. In mei werden data gepubliceerd waaruit blijkt dat voor het eerst in twee decennia het roken onder jongeren van 14-17 jaar toeneemt.

Epidemioloog Banks stelt dat bij vapers de kans dat ze sigaretten gaan roken groter is, want “gewenning aan de hand-mondbeweging maakt ze verslaafd aan nicotine, stelt ze bloot aan bepaalde reclame en zorgt dat ze positiever denken over inhaleren om die kick te krijgen.”

Terry Slevin, hoofd van de Public Health Association van Australië, stelt dat de recente toename van roken door jongeren wordt veroorzaakt door de alomtegenwoordigheid van e-sigaretten. Volgens Slevin proberen de tabaks- en e-sigarettenbedrijven het aantal mensen dat verslaafd is aan nicotine terug te winnen, zodat ze meer van hun producten kunnen verkopen.

Australische verbod op e-sigaret zonder recept

Sinds Australië in mei besloot tot een verbod op de e-sigaret als genotsmiddel (zonder doktersrecept), is de nationale regering in overleg met de verschillende staten over het implementeren van striktere wetten om kinderen te beschermen.

Becky Freeman, tabaksbestrijdingsexpert aan de School of Public Health van de Universiteit van Sydney, stelt dat de nieuwe studie nog eens duidelijk maakt waarom “we in actie moeten komen tegen e-sigaretten.” Freeman: “Niet alleen omdat e-sigaretten als zodanig gevaarlijk zijn voor jonge mensen, maar omdat ze potentieel ook kunnen leiden tot beginnen met roken, waarvan we decennia en decennia bewijs hebben hoe schadelijk dat is.”

tags:  e-sigaretverbod | vapen | nicotineverslaving | Australië | rookpreventie | roken | jongeren | onderzoek