line
fda verbied mentholsigaretten-1

Amerikaanse tabaksbestrijder pleit voor verbod op mentholsigaretten

donderdag 10 augustus 2023

Het verbod op mentholsigaretten moet er in de VS nu eindelijk komen, gevolgd door een ban op de e-sigaret. Dat zegt tabaksbestrijder Yolonda Richardson, nieuwe baas van antirookorganisatie Tobacco-Free Kids.

Door de webredactie

Sinds 2009 geldt in de Verenigde Staten een verbod op de verkoop van gearomatiseerde sigaretten, maar mentholsigaretten mogen nog wel verkocht worden. Daarom heeft de tabaksindustrie de afgelopen jaren miljoenen dollars aan reclame en marketing uitgegeven, speciaal gericht op de zwarte gemeenschap. Met succes: 85 procent van de zwarte Amerikanen die roken, rookt menthol. Onderzoekers schatten dat het verbieden van mentholsigaretten binnen 40 jaar 654.000 levens zou redden, inclusief het leven van 255.000 zwarte Amerikanen.

Klemmend beroep

Yolonda Richardson is de nieuwe baas van de antirookorganisatie Tobacco-Free Kids. In een interview met The Atlanta Voice doet ze een klemmend beroep op de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om deze maand met een verbod te komen op mentholsigaretten en gearomatiseerde sigaren. “Het is mijn eerste prioriteit om de FDA deze maatregel te laten aannemen. Je kunt je voorstellen dat het een groot gevecht blijft met de tabaksindustrie, maar menthol heeft grote gevolgen voor de gezondheid van onze gemeenschap. We werken er dus hard aan om dit verbod erdoor te krijgen.”

Vapen nog problematischer

Richardson wil zich met Tobacco-Free Kids ook hard maken voor een verbod op de e-sigaret. “Vapen is in veel opzichten nog problematischer, omdat het sinds (de introductie in) 2007 ongereguleerd is gebleven. De (tabaksontmoedigings)wet van 2009 vereist dat nieuwe tabaksproducten vooraf moeten worden goedgekeurd. De FDA heeft dat niet gedaan en daarom is de markt echt overspoeld. De tabaksindustrie zegt dat de e-sigaret een alternatief is voor bestaande rokers. Ze hebben er echter alles aan gedaan om deze producten aan kinderen te slijten. Met smaken als choco-berry en bubblegum richten ze zich echt op een jonger publiek. En het grootste probleem is dat de e-sigaret niet gereguleerd is, dus de nicotineniveaus zijn veel hoger dan in sigaretten.”

Belangrijkste doodsoorzaak

De nieuwe baas van Tobacco-Free Kids zal haar strijd tegen de tabaksindustrie blijven voortzetten. “Zoals het er nu uitziet, is tabak de belangrijkste oorzaak van vermijdbare dood voor zwarte Amerikanen in dit land. In de VS hebben we ons in eerste instantie vooral ingezet om in 2009 de nationale tabaksontmoedigingswet te laten aannemen. Dit was een van de eerste wetsvoorstellen die president Obama destijds ondertekende. Sinds die tijd hebben we non-stop gewerkt om ervoor te zorgen dat alle maatregelen worden geïmplementeerd.”

tags:  mentholverbod | Verenigde Staten | e-sigaretverbod | Tobacco-Free Kids | FDA | jeugdrokers | rookpreventie | menthol | e-sigaret