line
kabinet bestuit tot totaalverbod nicotinezakjes-1

Verkoop van nicotinezakjes wordt verboden

maandag 24 april 2023

De ministerraad heeft afgelopen vrijdag ingestemd met een voorstel van staatssecretaris Van Ooijen om nicotinezakjes te verbieden en alle nicotineproducten die geen tabak bevatten onder de Tabaks- en rookwarenwet te laten vallen. 

Door de webredactie

“De tabaksindustrie lanceert voortdurend nieuwe tabaksproducten en nicotineproducten zonder tabak waardoor jongeren makkelijker in aanraking komen met nicotine. Dat is een slechte zaak, want nicotine is verslavend en schadelijk”, zegt staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) in een persbericht over het nieuws dat nicotinezakjes verboden zullen worden en dat alle nicotineproducten die geen tabak bevatten onder de Tabaks- en rookwarenwet gaan vallen. “Zo zetten we een nieuwe stap in het creëren van een rookvrije generatie”, aldus Van Ooijen.

Net als tabak, kunnen ook nicotineproducten zonder tabak gezondheidsschade veroorzaken. Zo zorgt blootstelling aan nicotine voor blijvende impact op de hersenontwikkeling bij jongeren. Het leidt tot minder concentratie en meer impulsiviteit. Daarnaast is nicotine zeer verslavend. Dat zorgt ervoor dat deze producten de drempel kunnen verlagen voor jongeren om te gaan roken.

Wit poeder

Nicotinezakjes zijn een variant op de Zweedse snus, een plak tabak die onder de bovenlip wordt gestopt – tabaks-snus is in de hele EU met uitzondering van Zweden verboden. In de nicotinezakjes zit geen tabak, maar een wit poeder met synthetische nicotine, waarmee de tabaksindustrie de regels in de Europese Tabaksproductenrichtlijn omzeilde. TabakNee stelde dat in 2020 al vast. Binnen de kortste keren werden de nicotinezakjes, die vaak ook snus worden genoemd, enorm populair, ook onder Nederlandse jongeren.

Sinds november 2021 is het verboden nicotinezakjes met meer dan 0,035 gram nicotine in de handel te brengen. Een jaar later, in november 2022, werd bekend dat de overheid erover dacht om dat verbod uit te breiden. Dat is er nu doorheen gekomen.

Makkelijker handhaven

Doordat het verbod nu voor alle nicotinezakjes zal gaan gelden, kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de wet makkelijker handhaven, omdat het niet meer uitmaakt hoeveel mg nicotine er in een zakje zit, meldt het ministerie. Ook gaat voor nicotinezakjes het reclameverbod gelden, net als voor andere nicotineproducten zonder tabak. Doordat ze allemaal onder de Tabaks- en rookwarenwet gaan vallen, zullen alle regels die voor traditionele tabaksproducten gelden, ook voor deze alternatieve tabaksproducten ingaan, waaronder ook de leeftijdsgrens en andere verkoopbeperkingen.

Het verbod op nicotinezakjes volgt op een motie van Kamerlid Anne Kuik (CDA) uit juni 2021, over het onderbrengen van nicotinezakjes zonder tabak onder de Tabaks- en rookwarenwet. Wanneer het verbod ingaat is nog niet bekend.

tags:  Van Ooijen | nicotineverslaving | snus | rookvrije generatie | Tabakswet | nicotine