line
minderjarigen kopen makkelijk tabak en vapes-1

NVWA controleert: minderjarigen komen makkelijk aan sigaretten en vapes

woensdag 19 april 2023

Maar liefst tweederde van de kleine supermarkten en avondwinkels verkoopt sigaretten en vapes aan minderjarigen. Dat bleek uit een recente controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Den Haag. Het burgerinitiatief Nicotinee pleit voor een aparte toezichthouder.

Door de webredactie 

Bij de controle in Den Haag onderzocht de NVWA de verkoop van vapes en sigaretten in 35 kleine supermarkten en avondwinkels. Bij 23 winkels vroeg het personeel niet naar een identiteitskaart en verkochten zij sigaretten en vapes aan 17-jarige testkopers. De NVWA maakt tegen deze winkels rapport op en ze krijgen een geldboete. Deze boete kan oplopen tot 9.000 euro, afhankelijk van eerdere overtredingen en het aantal werknemers. Bij drie overtredingen in één jaar moet de ondernemer tijdelijk stoppen met de verkoop van tabaksproducten. 

Aparte toezichthouder

In december bleek ook al dat minderjarigen veel te makkelijk aan sigaretten en vapes kunnen komen. Een inspectie van de NVWA in Amsterdam wees uit dat 30 van de 51 gecontroleerde winkels sigaretten en vapes verkochten aan de minderjarige testkopers. Vanwege al die overtredingen pleit het burgerinitiatief Nicotinee voor het instellen van een nieuwe toezichthouder die zich specifiek richt op de bescherming van jongeren. Om te voorkomen dat jongeren nu en in de toekomst vroegtijdig verslaafd raken aan nicotine, wil Nicotinee dat veel zwaarder op het huidige en voorgestelde verkoopverbod wordt gecontroleerd. Het burgerinitiatief bepleit daarnaast de invoering van een generatiegebonden verkoopverbod voor nicotineproducten voor iedereen die na 2011 geboren is.

Illegale snus

Ook met nicotinezakjes, ook wel snus genoemd, gaat nog steeds veel mis. De NVWA haalde van november 2021 tot en met september 2022 zo’n 100.000 verpakkingen met nicotinezakjes uit de handel. Verkoop is in Nederland sinds november 2021 verboden als de nicotinezakjes 0,035 mg nicotine bevatten of meer. Verreweg de meeste snus werd aangetroffen bij vier grote bedrijven. De NVWA is ook opgetreden tegen de verkoop van snus op websites en via social media.

tags:  toezichthouder | Nicotinee | boete | snus | tabaksleeftijd | tabaksverkoop | illegale handel | jongeren | e-sigaret | nvwa