line
jumbo verkoopt tabak bij de buren-1

Supermarkten omarmen Lekkerlands tabaks- en cadeauwinkel Giftclub

Dossier: Verkooppunten

woensdag 08 maart 2023

Distributeur van rookwaren Lekkerland speelt met supermarkteigenaren in op het aanstaande verkoopverbod voor tabak met nieuwe tabaks- en gemakszaken. Met name de cadeau- en lifestyleformule Giftclub lijkt aan te slaan bij de supermarkten. ‘Het is win-win’, jubelt een ondernemer.

Door de webredactie

Lekkerland, een van de twee grootste distributeurs van rookwaren in Nederland, is via dochteronderneming Convenience Concept zeer actief bezig nieuwe tabaks- en gemakszaken te openen. In veel gevallen samen met supermarktondernemers. Vooral het jongste concept van het formulehuis, Giftclub, is populair. Deze cadeauwinkel valt onder het Cigo-merk en biedt behalve een ruime keuze aan cadeaus het gebruikelijke aanbod van rookwaren, wenskaarten, zoetwaren, kansspelen en beltegoed- en cadeaukaarten.

Lekkerland is van oorsprong een Nederlands bedrijf, dat later in Duitse handen is gekomen en sinds 2020 onderdeel is van de Duitse voedings- en retailmultinational REWE. We publiceerden eerder een uitgebreid profiel van het bedrijf. Via formulehuis Convenience Concept is Lekkerland in Nederland ook eigenaar van de tabaks- en gemaksformules Smaakgilde Compleet, SPOT, Tobacconist, CIGO, Giftclub en Kansspelclub. De franchisenemers van deze formules worden volledig geholpen, van de bouw en inrichting van de winkel tot de assortimentskeuze en de regelmatige levering van voorraden. Als rookwarengroothandel heeft Lekkerland “een uitgebreid assortiment, schappenplannen, kennis en analyse van de laatste wet- en regelgeving”, schrijft het bedrijf op de website. Zelfs de inkoop van rookwaren neemt Lekkerland desgewenst voor de franchisenemers voor zijn rekening, “waardoor uw liquiditeit wordt verhoogd”.

Supermarkt wil tabaksomzet niet verliezen

In 2022 opende Convenience Concept ten minste 11 nieuwe winkels, waaronder zes Giftclubs, waarvan er vijf worden uitgebaat door eigenaren van naastgelegen supermarkten. De Giftclubwinkel “biedt een totaalbeleving op het gebied van gifts, wenskaarten en lifestyle”, meldt een van de nieuwe eigenaren. Giftclub en Kansspelclub (gelinkt aan de Tobacconist-formule) zijn clubs van winkels die zich specialiseren in cadeaus of juist in kansspelen. De ondernemers wisselen ervaringen uit en krijgen gerichte ondersteuning bij de assortimentskeuze, marketing en winkeluitstraling.

Een Giftclub-cadeauwinkel naast de supermarkt is voor Jumbo-eigenaar Froukje Mulder in Stadskanaal ‘win-win’, vertelt zij in een advertorial van Convenience Concept in het in januari verschenen magazine NSO Retail Branche in beweging van de brancheorganisatie van tabakswinkels. De Giftclub-formule is populair onder supermarktondernemers, meldt het verhaal. Mulder legt uit waarom: “In de Jumbo wilde ik af van de hoge tabakskasten bij de kassa’s. Bovendien mogen we volgens de wet binnenkort geen tabak meer verkopen in de supermarkt. Echter voor de traffic heb ik de tabaksklanten nodig, anders gaan ze hun sigaretten elders kopen en doen ze daar ook meteen de dagelijkse boodschappen.”

Maar het is Mulder niet alleen om de traffic te doen, zo blijkt: “Tabak verdwijnt in 2024 landelijk uit de supermarkten, maar tabak is wel een heel belangrijk onderdeel, als het gaat om omzet en om het genereren van traffic. Mijn tabaksomzet is wekelijks tussen de 28.000 en 30.000 euro, dat is 8 à 9 procent van de totale winkelomzet. Dat gooi je niet zomaar even aan de kant.”

Probleem: reclame maken mag niet

Mulder kwam na enig onderzoek naar de verschillende tabaks- en gemaksformules uit bij Giftclub. “‘Het moest passen bij Jumbo, bij onder meer de focus op duurzaamheid. Daarom werd het de Giftclub.” Met beide winkels een aantal maanden naast elkaar, werd het in de tweede helft van 2022 tijd om een aantal zaken aan te scherpen, vertelt Mulder. “We zien bijvoorbeeld dat klanten nog niet goed genoeg weten dat we [nu nog] tabak verkopen in beide winkels. Maar het probleem is; je mag geen reclame maken. Daar moeten we iets op verzinnen. Wat? Misschien een actie waarbij klanten van de Giftclub een cadeaubon kunnen winnen die besteedbaar is bij de supermarkt. Zo komen ze in aanraking met onze beide winkels en het aanbod daar.”

Meer nieuwe winkels verwacht

Het lijkt erop dat Convenience Concept de smaak te pakken heeft en in 2023 stevig doorgaat met het openen van nieuwe winkels in samenwerking met het foodkanaal, zoals de supermarkten in vaktermen worden aangeduid. “Ik kijk enorm uit naar 2023, het jaar waarin wij ons voorbereiden op de komst van veel nieuwe klanten in 2024. Dat heeft echt de focus dit jaar, we zien namelijk kansen. En dat is heerlijk; waar wij in het verleden altijd maar defensief moesten denken met bijvoorbeeld steeds maar strengere regelgeving rondom tabak, kunnen we ons nu vooral richten op groei”, zegt directeur Gerrit van Oosten van Convenience Concept in het openingsverhaal van het magazine, dat onder de titel ‘Er wordt dit jaar veel duidelijk’ een vooruitblik werpt op 2023. Het formulehuis heeft daarvoor de nieuwe concepten SPOT en Giftclub (door)ontwikkeld, “die inspelen op de toestroom die de tabaks- en gemaksondernemers verwachten en die supermarktondernemers ondersteunen in de voorbereiding op de toekomst”, aldus het artikel.

tags:  gemakszaken | verkoopverbod | vergunningstelsel | tabaksverkoop | tabaksreclame | Lekkerland | reclameverbod | supermarkt