line
clean air clean earth filters-1

Tabaksfirma’s zien kans om rookverboden te omzeilen

maandag 30 januari 2023

Tabaksfirma’s ruiken een kans om binnen roken weer mogelijk te maken met de producten van Philter Labs uit San Diego, dat filters maakt die uitgeblazen rook zouden zuiveren. Gebruikers van die filters worden wel geadviseerd om diep over de longen te roken, met alle bijkomende schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Door de webredactie

Wat als je overal waar een rookverbod is ingesteld, toch door kunt blijven roken en dampen, zonder dat anderen een reden hebben om daarover te klagen? Dat moeten de mensen van Philter Labs uit San Diego, Californië, hebben gedacht toen ze een apparaatje bedachten waarmee je sigarettenrook en e-sigaretdamp kunt filteren. En wat als we dat verkopen als een bijdrage aan een betere wereld? Zo geschiedde: “Filter your vape. Not your life” staat er op de website. En: “Creating a better world, one exhale at a time.” En: “Clean Air, Clean Earth, all without sacrificing your lifestyle”.

Philters missie is ook duidelijk omschreven: tweedehands rook (en daarmee meeroken) te elimineren terwijl het “de levens van cannabis- en nicotinegebruikers verbetert”. Hoe Philter dat doet? Rokers en dampers kunnen een ‘phriend’ aanschaffen die biologisch afbreekbaar is, of anders een ‘phlip’ of ‘pocket’ die ze overal mee naartoe kunnen nemen.

Rook uitblazen in het Philter-product

Nadat ze de rook van een sigaret of de damp uit een e-sigaret hebben geïnhaleerd, moet de rook in een van de Philter-producten worden uitgeblazen. Daar zit volgens de website een technologie in waarin de rook/damp in vijf stadia wordt verwerkt, de chemische bestanddelen worden gefilterd en ook de geur wordt weggehaald.

Die bestanddelen blijven in een cartridge achter en als die vol is, na zo’n 150 keer uitademen, kan er een schone cartridge in worden gestopt. Zo hebben andere mensen geen last van de rook en inhaleren ze de schadelijke stoffen niet. Daarom noemt Philter het gebruik van een van zijn producten “het ultieme sociale statement doordat je je familie, vrienden en favoriete huisdieren beschermt tegen tweedehands rook.” De Philter-producten zijn er in allerlei modieuze kleuren en ze kosten tussen de 19 en 35 dollar. Daarnaast is er ook maar meteen een hele kledinglijn rond het merk opgetrokken om de wereldverbeterende status van het product te versterken.

Bijvangst: Philter schakelt ook sociale controle uit

Een product dat ervoor kan zorgen dat mensen die verslaafd zijn geen last meer hebben van de sociale controle om te stoppen met roken of dampen, kan uiteraard op de steun van de tabaksindustrie rekenen. Het is immers het ongewenste meeroken dat ervoor heeft gezorgd dat er openbare rookverboden zijn ingesteld, zodat niet-rokers geen schadelijke stoffen hoeven te inhaleren én waardoor roken langzaamaan denormaliseert. Vervelend voor tabaksfabrikanten die liever zien dat iedereen op zo veel mogelijk plekken hun dodelijke producten kan blijven gebruiken. Het zal niemand verbazen dat vorig jaar bekend werd dat BTomorrow Ventures een investering in Philter heeft gedaan. BTomorrow is een investeringsvehikel van British American Tobacco.

Grote namen uit de tabaksindustrie werken bij Philter

Ook blijkt Philter inmiddels door medewerkers van de tabaksindustrie geleid te worden. Op de website staat bijvoorbeeld dat een van de ‘world class’ toxicologen die ze hebben aangetrokken Willie J. McKinney is. McKinney heeft een achtergrond bij Altria, het moederbedrijf van Philip Morris USA, waar hij Vice Predisent of Regulatory Sciences is geweest, waarna hij overstapte naar e-sigaretfabrikant Juul, waar hij Vice President of Global Regulatory Affairs werd. Bij Philter werkt McKinney nu samen met Michael S. Werley, die twintig jaar ervaring opdeed bij Philip Morris/Altria als Principal Scientist.

Sinds september 2022 is er versterking gekomen van David Paton, die is toegevoegd aan Philters Scientific and Strategic Advisory Board. Paton heeft meer dan tien jaar bij British American Tobacco gewerkt, zo meldt de website trots.

In praktijk ontsnapt er nog rook langs de Philter

Hoe de praktijk van het gebruik van Philter zich verhoudt tegenover de theorie blijkt uit de ‘review’-video van The High Couple op YouTube. Deze cannabis-liefhebbers maken video’s over allerlei producten die van toepassing zijn op hun favoriete product. Ze kondigen ronkend aan dat de Philter ervoor zal zorgen dat ze door Los Angeles kunnen lopen én wiet kunnen roken zonder dat anderen dat merken aan de geurtjes die ze verspreiden. Maar gaandeweg de video worden ze steeds een beetje meer stoned en vergeten dat ze hun Philter aan de mond moeten zetten als ze uitademen. Het resultaat is dat er nog steeds rook de wereld in gaat. Bovendien nemen ze, door het idee dat niemand om hen heen iets merkt, zoveel trekjes dat ze aan het eind van de video alleen nog maar kunnen zeggen dat ze echt heel erg high zijn. Of de wereld er echt zoveel beter van wordt dat dit stel de Philter gebruikt, is heel erg de vraag.

Philter adviseert rokers diep in de longen te ademen

Je zou bovendien bijna vergeten dat de Philter-producten überhaupt niets aan de situatie van de verslaafde roker of damper verbeteren. Sterker nog, Philter adviseert om de rook niet te laten ontsnappen, waardoor de roker meer kankerverwekkende stoffen binnenhoudt. “In plaats van dat je de rook in je mond houdt, haal ook diep adem door je neus en longen om ervoor te zorgen dat de teug de ruimte in de longen goed vult voor je uitademt”, staat er op de vraag- en antwoordpagina. Juist ja: zorg ervoor dat de kankerverwekkende delen van de rook zo diep mogelijk in je longen terechtkomen. Want als je dat niet doet: “kan het de effectiviteit van de Philter beïnvloeden”. In heel kleine lettertjes onder op de pagina staat nog een waarschuwing die eigenlijk in koeienletters op de producten thuishoort: “Dit product bevat chemicaliën waarvan de Staat van Californië weet dat ze kanker veroorzaken, geboorteafwijkingen en andere voorplantingsschade op kunnen leveren.”

De slogan van Philter zou dus eigenlijk moeten zijn: “Clean Air, Clean Earth, all with sacrificing your life.”

tags:  Philter | sigaretten | cannabis | gezondheidswaarschuwingen | tweedehands rook | gezondheidsschade | meeroken | e-sigaret | tabaksindustrie