line
doei tabaksindustrie-1

Platform ‘Doei Tabaksindustrie’ mobiliseert jongeren tegen tabaksfabrikanten

donderdag 10 november 2022

Maar liefst 63 procent van de jongeren heeft het helemaal gehad met de tabaksindustrie. Daarom lanceren de Hartstichting, KWF en Longfonds vandaag via Instagram en TikTok het platform ‘Doei Tabaksindustrie’. Samen met jongeren willen zij tabaksfabrikanten een halt toeroepen.

Door de webredactie

Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds, verenigd in Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, lanceren vandaag het platform ‘Doei Tabaksindustrie’ gericht op jongeren die niet langer gemanipuleerd willen worden door de nicotine-industrie. “Met het platform ‘Doei Tabakindustrie’ proberen we alle jongeren die genoeg hebben van de tabaksindustrie te verenigen”, legt woordvoerder Arjan de Boer van KWF Kankerbestrijding uit. “Als individu is het natuurlijk veel moeilijker om een vuist te maken tegen de industrie. Het is geen wijzend vingertje, we willen vooral goed luisteren. Welke actie willen jongeren ondernemen en hoe kunnen we ze daarbij helpen? Jongeren kunnen meedoen via Instagram (@doei.tabaksindustrie), TikTok (@doei.tabaksindustrie) en de website doeitabaksindustrie.nl.”

Bedankt voor het roken

De lancering van het platform werd de afgelopen dagen voorafgegaan door een teaser-campagne onder de slogan ‘Bedankt voor het roken’, waarin supermarkten, winkeliers, (sociale) media, streamingdiensten, influencers en de gaming-industrie worden bedankt voor hun hulp bij het bereiken van de doelgroep.

Kinderarbeid, ontbossing en kinderen verslaafd maken aan nicotine met e-sigaretten, dat zijn drie van de vele misstanden die de tabaksindustrie veroorzaakt. Uit de jaarlijkse Generatiemonitor van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij blijkt dat 63 procent van de jongeren helemaal klaar is met de tabaksfabrikanten. “Het is een abnormale en gewetenloze industrie, die zo snel mogelijk moet ophouden te bestaan. We zien dat door corona het aantal jongeren dat rookt niet meer daalt en in een kleine groep zelfs stijgt. Het is dus alle hens aan dek.”

Helft jongeren onbewust van verleiding

Uit de Generatiemonitor blijkt ook dat 45 procent van de jongeren onder 18 jaar zich niet bewust is dát ze verleid worden door de tabaksindustrie. Arjan de Boer: “Als je bijvoorbeeld kijkt naar hoe het ‘vapen’ wordt gepromoot via TikTok en Instagram dan is dat echt schokkend. Terwijl vapen op zichzelf al zeer misleidend is. Met hippe kleurtjes en smaakjes verhullen de fabrikanten een bijzonder schadelijk en verslavend product. Vapers beginnen drie keer zo snel met roken als jongeren die niet vapen. Zo worden ze in het businessmodel van de industrie getrokken. Heel kwalijk.”

‘Nu tempo maken en doorpakken’

De woordvoerder is blij dat de regering eindelijk werk maakt van verdere accijnsverhoging en het verbod op smaakjes. “Nu moet er tempo worden gemaakt en doorgepakt. ‘Doei Tabaksindustrie’ is een duidelijk signaal. Ik hoop dat er echt een beweging ontstaat en dat er vanuit de jongeren mooie initiatieven komen om de industrie nog meer een halt toe te roepen.”

Samen met TabakNee

De Boer volgt overigens de berichtgeving op TabakNee ook met veel belangstelling. “Het is fantastisch dat hier al veel goede artikelen worden geschreven over de misstanden in de tabaksindustrie. Wij hopen die feiten via het platform op een toegankelijke manier bij een nóg breder publiek tussen de oren te krijgen. Ik denk dat we elkaar enorm kunnen versterken.”

tags:  Doei Tabaksindustrie | antitabakslobby | Gezondheidsfondsen voor Rookvrij | social media | campagne | rookvrije generatie | jongeren