line
pmi zocht kinderen voor rookexperiment-1

PMI zocht in de jaren 70 naar hyperactieve kinderen voor rookexperiment

dinsdag 27 september 2022

Een intern document van Philip Morris uit de jaren 70 laat zien dat de tabaksfabrikant actief op zoek is gegaan naar drukke kinderen om te kunnen testen of ze zich beter konden concentreren als ze zouden roken. De fabrikant wist toen al lang dat roken kankerverwekkend is.

Door de webredactie

“We zijn geïnteresseerd in het vinden van subgroepen van mensen die baat kunnen hebben bij roken”, schrijft Philip Morris in een intern document uit 1974. “Daarom denken we dat het goed is om op zoek te gaan naar een groep kinderen die geschikt is om in de toekomst te gaan roken.”

Het document bevindt zich in de onlinebibliotheek Truth Tobacco Industry Documents, die wordt beheerd door de University of California San Francisco. Daarin zijn sinds 2002 miljoenen interne documenten te raadplegen die onder meer werden vrijgegeven als onderdeel van een schikking in 1996 in de rechtszaak tussen een groot aantal Amerikaanse staten en zeven grote tabaksfabrikanten. De bibliotheek brengt met regelmaat documenten (hernieuwd) onder de aandacht, zoals recent in een tweet het bovengenoemde onderzoeksplan van Philip Morris

‘Betere concentratie door roken?’

Het document valt onder het onderwerp ‘Smoker Psychology Behavioral Research’. Er ontbreken verschillende pagina’s, maar de pagina’s die bewaard zijn gebleven laten goed zien hoe Philip Morris zich in die tijd tot kinderen verhield. De tabaksproducent had bijzondere interesse in hyperactieve kinderen die zich moeilijk konden concentreren. De fabrikant vroeg zich af of roken van sigaretten hen zou kunnen helpen bij de concentratie.

Scholen konden kinderen aanwijzen

Philip Morris wist ook al hoe het aan die kinderen moest komen. “Alle schoolsystemen in Virginia zijn verplicht om bij te houden welke leerlingen gedragsproblemen vertonen”, merkt de tabaksgigant op. Vooral leraren in de county Chesterfield moesten hun leerlingen vrij secuur beoordelen op hun motorische vaardigheden, de mate waarin ze opletten en psychosociaal gedrag. “Lage scores staan voor slecht gedrag, hoge scores staan voor goed gedrag.”

Philip Morris zag het onderzoek wel zitten. “De studie kan waarschijnlijk worden gedaan voor minimale kosten.” Aan het eind van het document besluit Philip Morris dat het dit plan zal gaan uitvoeren.

Geld als enige drijfveer

Documenten in dezelfde bibliotheek maken duidelijk dat Philip Morris in de jaren 50 al wist dat tabaksgebruik kankerverwekkend is, zonder daar ruchtbaarheid aan te willen geven bij de klanten. In plaats daarvan koos het bedrijf voor een strategie die zorgde dat het zo lang mogelijk zou kunnen blijven verdienen aan de verkoop van zijn verslavende en dodelijke producten. Dit onderzoek maakt duidelijk hoe ver Philip Morris ging in het analyseren van rokersgedrag om zo veel mogelijk mensen, ook op jonge leeftijd, aan het roken te krijgen en te houden.

‘We don’t smoke the shit’

In een reactie op het document, zegt longarts Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd, niet verbaasd te zijn over de inhoud. “Dit is wat de tabaksindustrie altijd heeft gedaan en nog steeds doet: ze richt zich met opzet en doelgericht op kwetsbare kinderen en minderheden, onder het motto ‘We dont smoke the shit. We only sell it to the poor, the black, the young and the yellow’.”

tags:  Truth Tobacco Industry Documents | Rookpreventie Jeugd | jeugdrokers | PMI | longkanker | documenten | tabaksindustrie