line
overheid laks met preventie-1

Kort binnenlands nieuws: ‘Overheid lang veel te laks met gezondheidspreventie’

woensdag 31 augustus 2022

Dat ouderen van nu relatief veel gezondheidsklachten hebben, komt doordat de overheid lang te laks is geweest op het vlak van preventie, stellen experts in een recente EenVandaag-uitzending. Dat en meer in Kort binnenlands nieuws.

Door de webredactie

Dat babyboomers (geboren tussen 1947 en 1957) relatief vaak kampen met kwalen, heeft er alles mee te maken dat de overheid te lang te laks is geweest op het gebied van gezondheidspreventie. Dat zegt Roxanne Berruezo-Resina, die eigenaar is van een bewegingscentrum in Ridderkerk tegen EenVandaag. Zij spreekt van een gezondheidscrisis: “De problemen rond een ongezonde leefstijl zijn gigantisch. Door weinig beweging en ongezond eten gaan we vaker naar de huisarts en vaker naar de specialist.” Dat kost de maatschappij heel veel geld, benadrukt ze. “De politiek loopt hopeloos achter de feiten aan.”
Gezondheidseconoom Jochen Mierau stelt dat de babyboomgeneratie veel te lang terughoudend is geweest met het invoeren van wetgeving rond gezondheid, bijvoorbeeld voor roken. “Eigenlijk zijn we roken pas begin jaren 90 gaan aanpakken.”
Bekijk het hele item bij EenVandaag

Meerderheid voor rookvrije zones op het strand
Een meerderheid van 56 procent van de Nederlanders is voor het instellen van rookvrije zones op Nederlandse stranden. Dat blijkt uit een peiling van Hart van Nederland naar aanleiding van de jaarlijkse Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee, die van 1 tot 15 augustus langs de Nederlandse kust werd gehouden. Daarbij werden door ruim 1.500 vrijwilligers naast 4.400 kilo afval ook 87.000 peuken opgeruimd. Op het strand van Zandvoort alleen werden in één dag ruim 33.000 peuken gevonden. “Het strand is geen asbak en peuken horen niet thuis in de natuur”, stelt strandafvalexpert Marijke Boonstra op de site van Stichting De Noordzee. “Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen. Enorm schadelijk voor het milieu en gevaarlijk voor dieren.” De stichting pleit voor rookvrije zones op stranden en startte daarvoor een petitie.
Lees meer bij Hart van Nederland

Wanda de Kanter: ‘Longkanker door roken is geen eigen schuld’
“Dat rokers zichzelf de schuld geven van hun longkanker, dat wil ik met hart en ziel bestrijden”, zegt longarts en voorzitter van Rookpreventie Jeugd Wanda de Kanter in een interview met bestuursvoorzitter Lia de Jongh van zorgorganisatie Topaz. “Als je alles wat iemand overkomt eigen keuze blijft noemen, dan sta je erg ver af van de maatschappij. Als je weet dat 30 procent van alle beroertes door roken komt, en 30 procent van alle grote hartinfarcten bij jonge mensen door roken komt, en dat 1 op de 3 mensen in een kankerziekenhuis doodgaat aan kanker door roken, als je weet dat zoveel mensen niet ziek hadden hoeven worden, dan vind ik dat we daar als maatschappij iets aan moeten doen. En niet door het vingertje te heffen en te zeggen ‘zoek het zelf maar uit’ of door premies van rokers te verhogen. Maar ik vind dat we met elkaar beter op onze kleintjes moeten passen.”
Bekijk het hele interview op aandeslagindezorg.nl

Rechter ontzegt ernstig zieke patiënt het roken
De rechtbank in Rotterdam heeft een crisismaatregel verlengd voor een patiënt van een GGZ-instelling in Berkel en Rodenrijs die aan ernstige COPD lijdt, maar desondanks door wil blijven roken. De patiënt is al verschillende keren op de IC terechtgekomen en de kans is groot dat dat weer gebeurt als hij blijft roken, met uiteindelijk de dood tot gevolg. De rechtbank staat de behandelende instelling daarom toe bij de patiënt op bezit van sigaretten te controleren en die zo nodig in te nemen.
Lees de uitspraak op uitspraken.rechtspraak.nl

tags:  EenVandaag | opruimactie | milieuvervuiling | peuken | stoppen met roken | COPD | rookpreventie | longkanker | preventie | Wanda de Kanter