line
anti-tabakslobby geintimideerd-1

Antitabakslobby heeft veel last van intimidatie

dinsdag 09 augustus 2022

Drie van de vier mensen die zich inzetten voor de antitabakslobby krijgen te maken met intimidatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Bath. Volgens de onderzoekers gaat de tabaksindustrie tot het uiterste om haar zakelijke belangen te beschermen.

Door de webredactie

De Tobacco Control Research Group van de Universiteit van Bath (Verenigd Koninkrijk) heeft voor zijn onderzoek gesproken met antitabaksactivisten uit 18 landen en experts van de internationale gezondheidsorganisatie WHO. Intimidatietechnieken waar zij mee te maken krijgen zijn onder meer beledigingen op sociale media en rechtszaken. Ernstigere vormen van intimidatie komen ook voor, zoals bedreigende berichten, cyberaanvallen, fysieke intimidatie en zelfs geweld, inbraken en diefstal.

Gerichte aanvallen

De studie, gepubliceerd in Tobacco Control, geeft aan dat intimidatie op een gecoördineerde manier lijkt te gebeuren, wat gerichte aanvallen suggereert. Hoewel het niet altijd mogelijk is om de bron van de intimidatie te achterhalen, is dat in sommige gevallen wel duidelijk, bijvoorbeeld als een tabaksbedrijf fungeert als eiser in een rechtszaak. Bijna drie op de vier deelnemers aan het onderzoek melden dat zij of collega’s een vorm van intimidatie hebben ervaren.

Zorgwekkende impact

Hoofdonderzoeker Britta Matthes is toch wel geschrokken van de uitkomsten. “We weten dat de tabaksindustrie tot het uiterste gaat om haar zakelijke belangen te beschermen. Maar tot nu toe hebben we niet goed gekeken naar hoe het voelt voor de mensen die in de antitabakslobby werken. Het meest zorgwekkende aan onze bevindingen is de impact die deze intimidatie heeft op hun werk leven. Het beperkt niet alleen het werk dat ze kunnen doen, het maakt mensen ook bang om hun onderzoeksresultaten te delen en zich uit te spreken over wat er in hun land gebeurt.”

Mondige gemeenschap essentieel

80 procent van de rokers in de wereld woont in lage- en middeninkomenslanden, vervolgt Matthes. “Een effectieve en mondige gemeenschap die zich uitspreekt tegen tabaksgebruik is essentieel voor het stimuleren van beleid om roken te verminderen. Intimidatie belemmert de ontwikkeling van deze maatregelen en dus ook de inspanningen om de volksgezondheid te beschermen tegen de schade van tabak.”

tags:  Tobacco Control | intimidatie | antitabakslobby | rechtszaak | tabaksindustrie