line
pleidooi longkanker screening-1

Kort binnenlands nieuws: Pleidooi voor longkankerscreening

maandag 01 augustus 2022

Longkanker Nederland lanceert vandaag, op Longkankerdag, een pleidooi voor een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Bij vroege opsporing is de ziekte namelijk vaker nog te genezen. Dit en meer in Kort binnenlands nieuws.

Door de webredactie

Vandaag, op Wereld Longkankerdag, lanceert Longkanker Nederland de podcast ‘De Missie van John’, waarin John Franke, ondernemer en gemeenteraadslid uit Zuidlaren, een pleidooi houdt voor een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Een vroege diagnose zorgt voor veel betere overlevingskansen. Bij Franke kwam de diagnose te laat, hij is niet meer te genezen. In de tweedelige podcastserie vertelt Franke zijn verhaal en gaat het over de voor- en nadelen van preventief bevolkingsonderzoek naar longkanker. Naast Franke komen longarts Wanda de Kanter, de hoogleraren Mathias Prokop en Joachim Aerts, uroloog Arjen Noordzij en directeur van Longkanker Nederland Lidia Barberio aan het woord.
Van alle vormen van kanker overlijden er in Nederland de meeste mensen aan longkanker. Bij meer dan 50 procent van de 13.000 nieuwe gevallen van longkanker per jaar is genezing niet meer mogelijk. Net als voor borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker, waar in totaal minder mensen aan overlijden, zou daarom een bevolkingsonderzoek veel levens kunnen redden.
De podcast is te vinden op longkankernederland.nl

Esther Croes (Trimbos): ‘Smaakjes e-sigaret zijn gericht op jongeren’
E-sigaretten zijn vooral verkrijgbaar in heel veel snoepsmaakjes: suikerspin, marshmallow, passievrucht, lychee, bubblegum, pina colada. “Gelooft u dat die bedoeld zijn om een verstokte roker te laten stoppen met roken? Natuurlijk niet. Dit is gericht op jongeren”, schrijft arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos-instituut in een stuk voor de rubriek ‘De Kwestie’ in De Telegraaf van 23 juli. Het stuk is ook geplaatst op de site van het Trimbos-instituut en werd in verkorte vorm overgenomen door Dagblad van het Noorden.
Croes trekt fel van leer tegen de ‘trukendoos’ van de tabaksindustrie, waarin de e-sigaret wordt gepromoot als stophulpmiddel, maar ondertussen in de markt worden gezet als vape. “Dat klinkt een stuk beter en onschuldiger dan e-‘sigaret’”, schrijft ze. “De claim dat rokers e-sigaretten met zoete smaken nodig hebben om te stoppen, is flinterdun”, stelt Croes, gebaseerd op verschillende onderzoeken. Als de industrie echt begaan zou zijn met rokers, dan zou ze de e-sigaretten met smaakjes als geneesmiddel kunnen laten registreren. Maar daarover ze is redelijk somber: “Ik verwacht niet dat ze hiertoe overgaan. Ze vinden vast weer een achterdeur in de wetgeving: geurtjes in plaats van smaakjes bijvoorbeeld.”
Tegenover het stuk van Croes staat een bijdrage van Emil ’t Hart, voorzitter van de Esigbond, die de e-sigaret juist als stophulpmiddel voor rokers ziet en denkt dat een smaakjesverbod averechts zal werken. Lezers reageren verdeeld, maar opvallend vaak nemen ze stelling tegen zowel het roken als de e-sigaret.
Lees het hele stuk van Esther Croes op trimbos.nl

De Telegraaf: Portret van het Peukenmeisje
Een week na de discussie in De Telegraaf over de e-sigaret publiceerde de krant een portret van het Peukenmeisje Bernadette Hakkens, die een levensmissie heeft gemaakt van het oprapen van weggegooide peuken. Haar acties zijn een druppel op de gloeiende plaat: in Nederland gooit iedere roker jaarlijks 2.500 peuken op straat, bij elkaar een volle vuilniswagen per dag. Ze is dan ook vooral uit op publiciteit en bewustwording en kreeg daar De Telegraaf in mee.
In een kader bij het stuk krijgt Esther Croes van het Trimbos-instituut opnieuw het woord om uit te leggen dat de sigarettenfilters een schijnveiligheid bieden, omdat ze de roker doen geloven dat een filtersigaret minder schadelijk is. Daarnaast benoemt de krant de milieuschade die peuken veroorzaken door de giftige stoffen die erin zitten en die in het milieu terechtkomen. Opgelost in water veroorzaken die stoffen sterfte van vissen en andere organismen.
Abonnees lezen het hele verhaal in De Telegraaf

Lagere boetes voor verkoopbonussen
De rechtbank Rotterdam heeft boetes voor onrechtmatige afspraken over bonussen met verkooppunten met 75 procent verlaagd. In juni 2021 maakte het ministerie van VWS bekend dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij onderzoek in 2019 en 2020 samenwerkingsovereenkomsten en/of afspraken tussen tabaksfabrikanten en tabakswinkels en tankstations had aangetroffen. De NVWA beoordeelde de afspraken over schapindelingen en promotie van rookwaren als verboden reclame en legde de fabrikanten boetes op variërend van 45.000 tot 450.000 euro. De fabrikanten gingen tegen deze boetes in beroep. De rechtbank Rotterdam besloot de opgelegde boetes te verlagen, omdat vóór 2018 nooit is opgetreden tegen de praktijk van het betalen van bonussen aan winkeliers. De rechtbank vond de opgelegde boetes daarom in strijd met het rechtszekerheids- en het evenredigheidsbeginsel.
Lees meer bij boek9.nl

Rookvrije zone ziekenhuis wordt massaal genegeerd
De NOS nam een bericht over van lokale omroep Rijnmond over het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam en Schiedam, waar patiënten en bezoekers het rookverbod op het ziekenhuisterrein massaal negeren. Marjolein Tasche, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis, zegt: “Dit is echt onze dagelijkse irritatie en een grote kopzorg. Ik spreek iedereen aan, dat doen mij collega’s ook, beveiligers lopen extra rondes. Je krijgt dan vaak een grote mond en soms kun je bijna een klap krijgen. Als iemand de oplossing weet, bel me alsjeblieft.” Het ziekenhuis kan geen extra personeel inzetten om het verbod te handhaven. “Wij kunnen ook geen boetes uitdelen, dat geeft een machteloos gevoel. En eigenlijk schamen we ons rot, want dit willen we niet.”
Lees het hele verhaal op nos.nl

tags:  opruimactie | vapen | boete | verkoopbonus | plastic | peuken | Trimbos | rookvrij | smaakstoffen | longkanker | rookverbod | rechtszaak