line
500 faillissementen zwaar overdreven-1

Kort binnenlands nieuws: Lobby beïnvloedde SEO-rapport supermarkten

Dossier: Verkooppunten

maandag 20 juni 2022

UPDATE 27-06-2022
Dat 500 supermarkten failliet zullen gaan na het verkoopverbod van tabak in supermarkten, blijkt door de tabakslobby overdreven te zijn, zo berichtte The Investigative Desk in NRC. En verder: Minder stoppogingen in 2021 / Jongeren roken en vapen meer / Geen vergunning voor besloten rokerscafé / Eerste rookvrije appartementencomplex.

Door de webredactie

500 faillissementen door verbod tabaksverkoop is sterk overdreven
De conclusie dat 500 supermarkten failliet zullen gaan door het verkoopverbod van tabak dat in 2024 ingaat, blijkt sterk overdreven. Het SEO-onderzoek naar de gevolgen van het verkoopverbod voor supermarkten is sterk beïnvloed door brancheorganisatie het Vakcentrum, zo onthulde The Investigative Desk in NRC. Het Vakcentrum bracht de onderzoekers in contact met 12 supermarktondernemers die zeiden te vrezen voor verlies aan klanten als ze geen tabak meer mogen verkopen. De conclusie van SEO werd hierop gebaseerd. Na publicatie gebruikte het Vakcentrum die conclusie om politici in Den Haag te beïnvloeden. Staatssecretaris Blokhuis en zijn opvolger Van Ooijen (VWS) zeiden toe aandacht aan de kleine buurtsupers te zullen besteden. Retailexperts vinden de cijfers van het SEO-rapport echter sterk overdreven.
Lees meer in NRC

UPDATE 27-06-2022
Naar aanleiding van het onderzoek van The Investgative Desk hebben de Tweede Kamerleden Laurens Dassen (Volt) en Pieter Omtzigt (Lid Omtzigt) op 24 juni vragen gesteld aan staatssecretaris Van Ooijen (VWS) en minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Zij vragen hoe het kabinet controleert of onderzoek in opdracht van de regering representatief en onafhankelijk is en suggereren dat er een standaard moet komen waaraan onderzoek in opdracht van de overheid moet voldoen.
Lees de vragen op tweedekamer.nl

‘Geen argumenten meer tegen vergunningstelsel’
In een reactie op het artikel over het SEO-rapport schrijft Rookpreventie Jeugd (RPJ) in een ingezonden brief in NRC dat op basis van dit door de tabakslobby beïnvloede rapport de staatssecretaris en de Tweede Kamer afzagen van een vergunningstelsel voor de verkoop van tabak via tabaksspeciaalzaken. Zonder zo’n stelsel kunnen supermarkten aparte tabakswinkels openen. “Wij willen kleine winkeliers niet het leven zuur maken. Maar het kan niet zo zijn dat nuttige preventiemaatregelen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken, worden uitgesloten vanwege mogelijk omzetverlies van een beperkt aantal winkels”, aldus RPJ. Er is voor de politiek geen deugdelijk tegenargument om niet alsnog actie te ondernemen, stelt de stichting.
Lees de brief in NRC

Trimbos: Minder mensen stoppen met roken
In 2021 hebben minder mensen een poging gedaan om te stoppen met roken dan in 2020. Het aantal rokers in Nederland is dan ook niet verder afgenomen. Dat blijkt uit de kerncijfers roken 2021 die het Trimbos-instituut publiceerde. In 2020 zei 36 procent van de rokers een stoppoging te hebben ondernomen, in 2021 was dit nog maar 31 procent. “Het is de eerste keer dat we zo’n grote daling zien in het aantal stoppogingen”, zegt programmahoofd Tabaksontmoediging Marc Willemsen. “In het Nationaal Preventieakkoord heeft de overheid als doel gesteld dat jaarlijks 50 procent van de rokers een serieuze stoppoging doet. Dat wordt nu absoluut niet gehaald. Dit betekent dat de overheid snel actie moet ondernemen en vooral moet inzetten op maatregelen die rokers kunnen verleiden om actiever met stoppen met roken bezig te gaan en het makkelijker maken om rookvrij te blijven.”
Lees meer op trimbos.nl

Steeds meer jonge rokers en vapers
Het Parool pakte 11 juni groot uit met een verhaal over de toenemende populariteit van sigaretten, e-sigaretten en nicotinezakjes onder jongeren. “Voor het eerst in zeven jaar is het aantal jongeren dat dagelijks rookt iets toegenomen (7,7 procent in 2020 naar 8 procent vorig jaar) en het aantal jongeren dat nooit rookt is afgenomen (van 82 procent in 2020 naar 79,9 procent vorig jaar).” De krant sprak verschillende jongeren die zonder terughoudendheid vertellen over hun rookgedrag. Epidemioloog Esther Croes van het Trimbos-instituut noemt de toename van het vapen zorgwekkend en zegt: “Er ontbreekt een moreel besef bij de tabaksindustrie; de jeugd is onze toekomst. Elke keer dat er iets met nicotine niet meer hip is, wordt er iets nieuws verzonnen.”
Lees meer in Het Parool

Geen vergunning voor café van rokersclub
Rokersclub ‘Tabak Mag’ krijgt geen vergunning om in Gorinchem een café te beginnen waar rokers wel mogen roken. Roken in de horeca is verboden, maar voor een besloten club waar alleen leden toegang hebben zou een uitzondering moeten gelden, stellen de initiatiefnemers. De stichting Belangengroepering Tabak Mag zegt ondersteund te worden door een advocaat en zo nodig naar de rechter te stappen. Wie die advocaat betaalt blijft onduidelijk. In 2019 onderzocht TabakNee de lobbygroep al eens, maar over de achtergrond van de initiatiefnemers was ook toen niets te vinden. Het zou niet de eerste keer zijn als zou blijken dat de tabaksindustrie hier een rol in speelt.
Lees meer in het AD

Eerste rookvrije appartementengebouw opgeleverd
In Almere is eind mei een volledig rookvrij appartementengebouw opgeleverd. Nergens in en om het gebouw mag worden gerookt, ook niet op de balkons en op de parkeerplaats. Het complex in de Muziekwijk in Almere is een initiatief van projectontwikkelaar Robert Oostmeijer van Kiekendief Vastgoed. Oostmeijer is actief lid van Clean Air Nederland. In het huurcontract en in de huisregels is een rookverbod opgenomen. Huurders krijgen aanvankelijk een contract van zes maanden. Als zij toch zouden roken, wordt het contract daarna niet verlengd.
Lees meer bij cleanairnederland.nl

 

tags:  vapen | verkoopverbod | vergunningstelsel | stoppen met roken | roken | jongeren | supermarkt | tabakslobby