line
snus rukt op-1

Nieuw ‘tabaksproduct’ snus rukt op in Nederland

woensdag 02 juni 2021

De Jellinek Kliniek waarschuwt voor de toenemende populariteit van snus, nicotinezakjes die in allerlei smaakjes te verkrijgen zijn. Tegen EenVandaag zegt een woordvoerder van de kliniek dat het gebruik een opstapje kan zijn naar tabaksgebruik.

Door de webredactie 

Het was een voorwaarde voor Zweden bij de toetreding tot Europa: ze wilden hun snus behouden. Zo geschiedde, in heel Europa is deze tabak die je op je tandvlees legt verboden, maar in Zweden mag het  nog verkocht en gebruikt worden.

Inmiddels is er een variant op de markt gekomen waar geen tabak in zit en die daardoor niet onder het verbod valt en gewoon verkocht mag worden. Het zijn zakjes (pouches) waarin een poeder, een smaakje én nicotine zitten die vrijkomen door bevochtiging in de mond, na plaatsing onder de (boven)lip. Volgens een reportage van EenVandaag gaan ze als zoete broodjes over de toonbank. TabakNee wees daar vorig jaar ook al op en het RIVM concludeerde eerder dit jaar dat de zakjes onder de tabakswet moeten worden gebracht.

Marketing gericht op jong publiek

EenVandaag interviewde twee snelle jongens die met de Snus Company hard aan de weg timmeren om snus overal in de schappen te krijgen. Ze mikken nu op supermarkten en op de Primera’s. Hun marketing is gericht op een jong publiek van tussen de 18 en 30. Dat is dus een volwassen publiek, al spreken de foto’s van snus-gebruikers in dure auto’s en BN’ers als André Hazes junior met een blikje snus op tafel, mogelijk ook minderjarigen aan.

In 2016 schreef het RIVM in het rapport Alternatieve tabaksproducten: harm reduction?: “Deze producten zijn niet per se bedoeld om te helpen bij het stoppen met roken, maar om te voorzien in de nicotinebehoefte op plekken waar niet gerookt kan worden.” Het wordt daarmee vooral in de markt gezet als lifestyle-item en als mogelijkheid om overal aan nicotine te kunnen komen, ook als er een rookverbod geldt.

Waarschuwing Jellinek

De Jellinek Kliniek waarschuwt voor de toenemende populariteit van snus. Het gebruik ervan is dan wel minder schadelijk voor de gezondheid dat het roken van een gewone sigaret, nicotine is nog altijd een van de verslavendste stoffen die we kennen en óók slecht voor de gezondheid. Tom Bart van Jellinek tegen EenVandaag: “Uiteindelijk verlang je naar de nicotine. Je weet dat veel mensen uiteindelijk overlijden aan roken. Alles wat leidt tot het beginnen met roken moeten we aanpakken.”

Het aantal mensen in Nederland dat op dit moment snus en nicotinepouches gebruikt, is volgens het RIVM nu nog laag. In het rapport Nicotineproducten zonder tabak voor recreatief gebruik, dat in maart van dit jaar is uitgekomen, staat dat uit een steekproef onder de Nederlandse bevolking is gebleken dat 7% bekend is met nicotinezakjes en dat 0,6% ze weleens heeft gebruikt. Van de jeugd (13-17-jarigen) is 9,1% bekend met de nicotinezakjes, terwijl 0,3% ze weleens heeft gebruikt. Jongvolwassenen (18-24 jaar) zijn het bekendst met de nicotinezakjes (10%), terwijl het ooit-gebruik (1,3%) het hoogst is bij volwassenen (25-44 jaar). Het huidige gebruik van nicotinezakjes onder alle RIVM-ondervraagden is 0,06%. Van de gebruikers was 48 procent een roker of ex-roker.

Waarschuwing RIVM

Het RIVM geeft ook een duidelijk waarschuwing af: “Vanwege de schadelijke en verslavende effecten is het belangrijk om te voorkomen dat mensen, vooral nooit-tabak- of nicotinegebruikers (degenen die nog geen ‘normale’ of alternatieve tabaksproducten hebben gebruikt of gebruiken – red.) en jongeren, beginnen met nicotinezakjes te gebruiken.”

tags:  Jellinek | nicotineverslaving | snus | RIVM | jongeren | tabak