line
crutz-1

Met de e-sigaret vaker terugval naar de klassieke sigaret

maandag 24 mei 2021

Met veel bombarie probeert de tabakslobby rokers aan de e-sigaret te krijgen. Het zou bijvoorbeeld een prima hulpmiddel zijn om met de gewone sigaret te stoppen. Dat blijkt niet zo te zijn, integendeel. Onlangs zijn alle onderzoeken hierover gebundeld en gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Tobacco Prevention & Cessation.

Door dr. Guus Cruts*

Wat gebeurt er als rokers overstappen op de e-sigaret? Stoppen ze dan met roken? Inmiddels is al een aantal keren onderzocht wat er feitelijk gebeurt als rokers de traditionele sigaret verruilen voor de e-sigaret. Laura Barufaldi en collega’s van het Nationale Kanker Instituut van Brazilië hebben al deze onderzoeken op een rijtje gezet. Vorige maand zijn de resultaten hiervan gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Prevention & Cessation

Zes eerdere onderzoeken

Barufaldi en haar collega’s konden gebruikmaken van zes eerdere onderzoeken. Vier daarvan werden uitgevoerd in de Verenigde Staten, één in het Verenigd Koninkrijk en één in Frankrijk. In de VS werden 2.273 (ex-)rokers 36 maanden gevolgd, en werden 2.322 en 4.094 (ex-)rokers 12 maanden gevolgd. In het VK werden 374 (ex-)rokers 16 maanden gevolgd en in Frankrijk werden 2.025 (ex-)rokers 22 maanden gevolgd.

E-sigaret triggert gevoeligheid voor sigaret

Sommige rokers die waren gestopt met de klassieke sigaret zijn regelmatig een e-sigaret gaan gebruiken. Al met al hadden deze gebruikers van de e-sigaret een twee keer zo grote kans (2,03) om terug te vallen in het gebruik van de klassieke sigaret. Mensen die langere tijd hadden gerookt, vielen eerder terug. Alles wijst erop dat de e-sigaret de gevoeligheid triggert om opnieuw de klassieke sigaret te gaan gebruiken.

De moraal van dit onderzoeksverhaal: rokers die willen stoppen, kunnen ook maar beter helemaal stoppen met de e-sigaret. En om definitief te stoppen moeten ex-rokers goed leren om te gaan met de risicosituaties waarin ze dreigen terug te vallen. 

*Wetenschappelijk medewerker Trimbos-instituut

 

tags:  stoppen met roken | Trimbos | rookverslaving | e-sigaret | tabak