line
fck smoking-1

F*ck smoking maakt jonge niet-rokers zichtbaar

woensdag 31 maart 2021

Drie zussen die liever hun middelvinger opsteken dan een sigaret en daarom F*ck smoking oprichtten, kregen vorige week een speciale Rookvrije Generatie Award uitgereikt voor het meest vernieuwende project. De prijs werd hen uitgereikt door Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd.

Door de webredactie

De drie zussen Sara (18), Evita (20) en Stella (22) Kwant uit Haarlem richtten F*ck smoking op om tegenwicht te bieden tegen de groepsdruk die jongeren er vaak toe beweegt om te beginnen met roken. “Het slaat nergens op dat je de hele tijd nee moet zeggen tegen een sigaret”, aldus de meiden. “Waarom is de groep niet-rokers niet zichtbaar en de groep rokers wel door de sigaret die ze opsteken? Daar moet iets anders op te verzinnen zijn, dachten wij.”

Met de middelvinger als symbool voor ‘Ik rook niet, F*ck smoking!’ willen ze een tegenhanger creëren die zeker zo cool is om je mee te associëren. Samen met kunstenaar Piet Parra ontwikkelden ze T-shirts en hoodies met de opgestoken middelvinger, die via de website fucksmoking.nl te koop zijn. Via die merchandise verspreiden ze hun boodschap en de opbrengst wordt gebruikt om initiatieven van kinderen te steunen om niet te gaan roken. Zelf gaan de zussen op scholen in gesprek met leerlingen om ze te overtuigen dat je er als niet-roker ook mag wezen. ‘Ons doel is om ervoor te zorgen dat het makkelijker wordt om nee te zeggen tegen een sigaret. Dit zal ervoor zorgen dat het aantal kinderen dat begint met roken afneemt.’

(de tekst gaat verder onder het filmpje)

 

Initiatieven in het zonnetje gezet

De Rookvrije Generatie Awards werden dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De prijzen zijn een initiatief van Hartstichting, Longfonds en KWF, waarmee initiatieven die het afgelopen jaar een bijdrage hebben geleverd aan het laten opgroeien van een Rookvrije Generatie in het zonnetje worden gezet.

In verschillende categorieën kon het publiek stemmen op verschillende initiatieven. In de categorie Bedrijven ging de prijs naar de samenwerking tussen NS en ProRail om de stations helemaal rookvrij te maken. Twentse buschauffeurs wonnen in de categorie Personen met hun actie om bushaltes rookvrij te maken. Andere winnaars zijn De 4 tennisverenigingen Heemskerk (Sportverenigingen), Geert Groote College Amsterdam (Scholen), Zwembad de Molen Hey Schijndel (Spelen en recreëren), Erasmus MC Rotterdam (Zorg) en GGD Hollands Midden (Gemeenten).

tags:  niet-rokers | jeugdrokers | longfonds | KWF | rookvrije generatie | jongeren