line
ondertussen bij de buren-59

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 30 oktober 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Maas in Britse wet maakt uitdelen e-sigaretten mogelijk / Een miljoen Zuid-Afrikaanse rokers is gestopt tijdens tabaksverbod / Meerderheid Amerikanen wil prijsverhoging tabak / Amerikaans onderzoek naar gevolgen van roken op nierkanker / Rookverbod in speeltuinen in Wales / Meer dan honderd schooldistricten rookvrij in Kentucky.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Maas in de wet maakt uitdelen e-sigaretten mogelijk
Er blijkt een maas in de wet te zitten waardoor marketingbureaus e-sigaretten gratis aan kinderen kunnen uitdelen om te proberen. Er blijkt een Vype-pen aan een 17-jarige scholier gegeven te zijn zonder dat daarbij is gezegd dat er nicotine in zit, of dat er gevraagd is naar de leeftijd van de scholier. British American Tobacco (BAT) is de eigenaar van Vype en stelt echter dat ze heel verantwoordelijk met marketing omgaat en vindt dat jongeren niet met dit soort producten zouden moeten experimenteren.
Lees meer in The Guardian

Zuid-Afrika: Een miljoen rokers is gestopt tijdens tabaksverbod
Tijdens de strenge lockdown in Zuid-Afrika waarbij er een verbod gold op de verkoop van tabaksproducten, is een miljoen Zuid-Afrikanen gestopt met roken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kaapstad. Het onderzoek is uitgevoerd onder 16.000 respondenten.
Lees meer in bij Capetown Etc 

Verenigde Staten: Meerderheid Amerikanen wil prijsverhoging tabak
Uit onderzoek van The Truth Initiative blijkt dat de meerderheid van de Amerikaanse volwassenen voor een prijsverhoging op sigaretten is. Ruim 6 op de 10 volwassenen vindt dat een pakje sigaretten een dollar duurder moet worden. Ook is 72,2 procent voor een prijsverhoging van 75 dollarcent aan afvalbelasting en is 62,1 procent voor een standaard minimumprijs voor een pakje sigaretten, zodat er niet met kortingen gestunt kan worden.
Lees meer bij The Truth Initiative 

Verenigde Staten: Onderzoek naar gevolgen van roken op nierkanker
Uit een onderzoek van de University of Cincinnati, gepubliceerd in The Journal of Clinical Investigation, blijkt dat er eerste stappen zijn gezet in op maat gemaakte behandelingen voor patiënten met nierkanker. Onderdeel van dat onderzoek is dat is gekeken naar de gevolgen van tabaksgebruik op de ontwikkeling van de nierkanker, zodat ook vastgesteld kan worden of er een behandeling is die daar beter op past.
Lees meer bij Medical Xpress

Groot-Brittannië: Rookverbod in speeltuinen in Wales
Vanaf maart 2021 gaat er een rookverbod gelden in speeltuinen in Wales. Ook mag er dan niet meer gerookt worden in en om ziekenhuizen en op schoolpleinen. De maatregel is ingesteld om ervoor te zorgen dat kinderen niet aan tabaksgebruik wennen en dat het niet genormaliseerd wordt op plaatsen waar gezondheid vooropstaat.
Lees meer bij de BBC 

Verenigde Staten: Meer dan honderd schooldistricten rookvrij in Kentucky
De Amerikaanse staat Kentucky heeft in meer dan honderd schooldistricten grote metalen borden laten plaatsen waarop staat dat de campussen rookvrij zijn. Het is de bedoeling een culturele verandering te bewerkstelligen waarbij het niet meer als ‘normaal’ wordt gezien dat er gerookt wordt op scholen.
Lees meer bij WTVQ

tags:  #QuitforCovid | tabaksprijs | kankerbestrijding | jongeren | e-sigaret