line
menzis vergoedt-1

Doorbraak: klinische rookverslavingszorg wordt vergoed

dinsdag 20 oktober 2020

Zorgverzekeraar Menzis heeft een overeenkomst gesloten met Verslavingszorg Noord Nederland. De verslavingszorg van zwaar verslaafde rokers in Groningen, Friesland en Drenthe zal door Menzis vergoed worden.

Door de webredactie

“Nergens ter wereld vergoedt een verzekeraar verslavingszorg voor roken, maar gelukkig in Groningen, Drenthe en Friesland nu wel,” zegt verslavingsarts Robert van de Graaf van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) tegen het Dagblad van het Noorden. Zijn VNN heeft namelijk een driejarige overeenkomst gesloten met Menzis waardoor de zorg voor zeer verslaafde rokers vergoed zal worden.
Normale Rookstophulp wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Maar als dat niet helpt, kan een zwaar verslaafde roker nergens anders terecht.

Verhoogd risico

“Van oudsher wordt tabaksverslaving behandeld met een cursus of medicatie en kwamen mensen niet verder dan de huisarts of rookstoppoli,” zegt Van de Graaf. “Voor een deel van de mensen die zo hardnekkig aan roken verknocht zijn, is dat niet voldoende. Terwijl deze groepen vaak een verhoogd risico lopen. Denk aan zwangere vrouwen of mensen met ernstige chronische aandoeningen, zoals COPD. Concreet betekenen deze meerjarenafspraken dat het voor deze groepen mogelijk wordt om behandeld te worden onder regie van VNN.”

VNN is dit jaar in samenwerking met het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen ook een verslavingspoli begonnen, zodat er één loket is voor verschillende problemen als tabaksverslaving, alcoholproblematiek, ongezond eten, te veel zitten en psychische klachten. Longartsen kunnen zo makkelijker doorverwijzen naar specialistische verslavingszorg.

Experiment van drie jaar

Eerder dit jaar deed Van de Graaf zijn beklag op deze site over de tekortschietende rookstophulp in Nederland en zei: “Een belangrijke reden is dat er veelal geen goede stoppen-met-roken-begeleiding op een laagdrempelige manier en op maat beschikbaar is. Verslavingszorg voor de meest verslaafde en complexe rokers ontbreekt, waardoor er geen fatsoenlijke stoppen-met-roken-zorgketen bestaat.” Nu gaat daar in het noorden van het land dus verandering in komen. De overeenkomst tussen VNN en Menzis is een experiment van drie jaar waar ook een onderzoek aan vast zit.

Volgens het Dagblad van het Noorden kunnen andere verzekeraars ook meedoen. Maarten Wegman van Menzis zei tegen de krant: “Tabaksverslaving is een onderschatte sluipmoordenaar, vergelijkbaar met alcohol- en drugsverslaving.’ Hij zegt dat door de specialistische verslavingszorg in te zetten voor verstokte rokers, ze medische ingrepen willen voorkomen en “het leed, de hoge kosten en het effect op het lichaam dat hiermee gepaard gaat”.

tags:  rookstophulp | verslavingspoli | zorgverzekering | stoppen met roken | rookverslaving