line
stoptober-3

Corona extra reden om mee te gaan doen aan Stoptober

woensdag 02 september 2020

De maand oktober heet tegenwoordig Stoptober. Een goed moment om samen met anderen de laatste sigaret uit te drukken en een stevige poging te wagen de nicotineverslaving de baas te worden. Dit jaar is er een extra reden om met roken te stoppen: corona. Op 3 september start de inschrijving.

Door de webredactie

Volgens het Trimbos-instituut wil 80 procent van de rokers stoppen met roken. Ieder jaar doet 1 miljoen rokers een poging te stoppen en omdat nicotine zo’n hardnekkige verslaving is, hebben rokers vaak meerdere pogingen nodig voordat het lukt om definitief met roken te stoppen. Om de kans van slagen te vergroten zijn er allerlei hulpmiddelen die aantoonbaar bijdragen aan het voorgoed uitdrukken van de peuk. Denk aan individuele begeleiding, telefonische ondersteuning en groepstrainingen. Ook zijn er zelfhulpmiddelen en apps. Daarbij kan het helpen om collectief te stoppen met roken. Het meest gekozen moment is 1 januari, maar daarnaast is er ook Stoptober.

Stoptoberhuis

Dit jaar wordt Stoptober voor de zevende keer georganiseerd. Volgens de organisatie hebben sinds 2014 tot nu toe ruim 325.000 mensen meegedaan aan Stoptober (gemeten via de app-downloads). Rokers die willen stoppen kunnen zich vanaf morgen, 3 september, inschrijven om dan vanaf 1 oktober gedurende 28 dagen (en hopelijk langer) de sigaret uit te drukken. Er is een gratis app die ondersteuning biedt en bijvoorbeeld dagelijks laat zien hoeveel geld een roker heeft uitgespaard door niet te roken en wat iemand aan gezondheidsschade heeft bespaard. Ook is er weer de mogelijkheid om naar het Stoptoberhuis te gaan, in Vinkeveen, waar sprake is van intensieve begeleiding samen met 25 anderen. Die 25 deelnemers worden uit de aanmeldingen geselecteerd. Het Stoptoberhuis is volgens de website coronaproof gemaakt.

Collectief stoppen

Uit een kwalitatief onderzoek uit 2017 van Troelstra et al van het AMC blijkt dat rokers baat hebben bij een collectief stopmoment en de kans op een succesvolle stoppoging vijf keer zo groot is dan als ze alleen zouden stoppen. Volgens de rokers helpt het dat ze het gevoel hebben aan iets deel te nemen, dat ze niet alleen staan. Daarbij blijkt dat 28 dagen overzichtelijk is en zijn 28 dagen lang genoeg om de houding tegenover stoppen te veranderen en gedrag permanent aan te passen. Na drie maanden was 72 procent van de rokers gestopt. Hoeveel deelnemers na een jaar nog steeds gestopt zijn is niet bekend.

Campagnebudget

Uit Engels onderzoek blijkt dat het aantal stoppogingen van jaar tot jaar kan verschillen. De reden daarvoor is niet helemaal duidelijk, maar lijkt samen te hangen met het campagnebudget. Het budget van Stoptober was volgens dat onderzoek 600.000 euro (2016).

Dit jaar hoopt de organisatie op extra rokers die aan Stoptober mee willen doen. Rokers lopen, vergeleken met niet-rokers, een grotere kans op ernstige bijwerkingen als ze corona oplopen.

tags:  rookstophulp | #QuitforCovid | Stoptober | stoppen met roken | rookverslaving | nicotine