line
prijsstijging en trend roken naar ses-1

Rookwaren in één jaar tijd bijna 20 procent duurder geworden

donderdag 13 augustus 2020

Door de invoering van twee accijnsverhogingen is de prijs van rookwaren volgens het CBS in één jaar tijd bijna 20 procent verhoogd. Na een evaluatie moet die prijs nog doorstijgen naar 10 euro per pakje in 2023.

Door de webredactie

Dit jaar zijn er twee accijnsverhogingen doorgevoerd op tabaksproducten. Op 1 januari werd een pakje sigaretten (20 stuks) 14 cent duurder. Op 1 april kwam daar nog 1 euro bovenop. Ook shag werd duurder: de prijs van een pakje (50 gram) werd met 2,50 euro verhoogd.
Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat tabak daarmee in een jaar tijd 19 procent duurder is geworden. Sinds juli 2000 is tabak meer dan drie keer zo duur geworden, merkt het CBS op. Nederland behoort met de prijsstijging tot een van de voorlopers in Europa, al zijn de prijzen in Letland, Estland, Litouwen, Frankrijk, Slovenië en Slowakije Nederland nog harder gestegen.

Kosteneffectieve methode

De Nederlandse accijnsverhogingen zijn onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, dat in november 2018 door staatssecretaris Blokhuis is gepresenteerd. De maatregel is bedoeld om roken minder verleidelijk te maken voor jongeren.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een flinke accijnsverhoging de meest kosteneffectieve methode om roken te ontmoedigen. Opvallend is dat mensen met een lage sociaaleconomische status zich verhoudingsgewijs minder gelegen laten liggen aan accijnsverhoging. Bij hen is het aantal rokers relatief het minst gedaald.

Evaluatie in 2021

Volgens het Preventieakkoord staat er nog een prijsverhoging op stapel. Eerst wil staatssecretaris Blokhuis de effecten van de dit jaar ingevoerde prijsstijgingen in 2021 evalueren waarna de prijs in 2023 op 10 euro per pakje sigaretten zou kunnen doorstijgen.
Frits van Dam, hoofdredacteur van TabakNee: “Het is al wetenschappelijk bewezen dat accijnsverhogingen effect hebben op het rookgedrag. Desalniettemin kijk ik uit naar de uitkomsten van de evaluatie.”

tags:  jeugdrokers | Preventieakkoord | SES | accijnsverhoging | Europa