line
webinar roken in tijden van-corona-1

Er wordt meer gerookt in coronatijd – Wanda de Kanter geeft rookstop-webinar

dinsdag 12 mei 2020

Uit onderzoek van het RIVM en de GGD blijkt dat Nederlanders ongezonder zijn gaan leven sinds de beperkingen vanwege de corona-epidemie zijn ingegaan. Ruim een kwart van de rokers is meer gaan roken. Wanda de Kanter helpt ze online met stoppen.

Door de webredactie

Longarts Wanda de Kanter is een gratis webinar begonnen, Stoppersclub, om rokers te helpen bij het uitdrukken van hun laatste peuk. Gratis, maar niet voor niks, want terwijl er steeds meer bewijs is dat rokers meer kans hebben het coronavirus op te lopen en de infectie bij hen een ernstiger verloop kan hebben, laten recente cijfers zien dat rokers de afgelopen maanden juist meer zijn gaan roken.

Uit een GGD-enquête onder 6167 inwoners van Noord- en Oost-Nederland om helder te krijgen wat de invloed is van de corona-uitbraak op het welzijn, blijkt dat mensen ongezonder zijn gaan leven. Dat meldt het regionale dagblad Tubantia, dat het resultaat van de enquête heeft ingezien. Maar liefst 42 procent van de geïnterviewden beweegt minder, meldt de krant, “een kwart slaapt minder goed, terwijl 17 procent minder gezond eet dan voor de coronacrisis. Daarnaast drinkt 11 procent van de inwoners méér alcohol, terwijl 7 procent meer rookt. Dat ongunstige effect op de leefstijl is sterker bij inwoners jonger dan 45 jaar dan bij de oudere deelnemers.”

Landelijke cijfers

Jaap van Dissel, hoofdwetenschapper bij het RIVM, maakte in een presentatie aan de Tweede Kamer de landelijke cijfers bekend. Hij meldde dat 53 procent van de Nederlanders minder is gaan bewegen. Hij merkt ook op dat 28 procent van de rokers meer is gaan roken, zo schrijft de Volkskrant.

Het zijn cijfers die treurig stemmen. Covid-19 is een ziekte die de luchtwegen en het cardiovasculaire systeem kan aantasten. Daarom is het niet verrassend dat gegevens uit China, waar de corona-uitbraak begon, laten zien dat mensen die als gevolg van tabaksgebruik kampen met cardiovasculaire en ademhalingsaandoeningen een grotere kans hebben om ernstige symptomen van Covid-19 te ontwikkelen.

Stoppen met roken

De WHO heeft rokers vanaf het begin van de pandemie opgeroepen de quarantainetijd aan te grijpen om te stoppen met roken, zodat ze het risico op ernstigere Covid-verschijnselen konden verlagen.

“Als je een pakje per dag rookt, of shag draait, breng je de hele tijd je handen naar je mond en neus”, zei Wanda de Kanter tegen de Volkskrant. “Daarnaast zit je aan sigarettenpakjes, aanstekers en dergelijke. Door deze herhalende bewegingen is de kans op besmetting logischerwijs groter.” Ze concludeerde: “Alles in acht nemend is het een goede tijd om te stoppen met roken.”

Stoppersclub

In het gratis webinar inspireert en motiveert Wanda de Kanter rokers nu te stoppen met roken en beantwoordt ze vragen van deelnemers. Het webinar duurt een uur.

Stoppersclub: donderdag 14 mei, 11-12 uur en 19.30-20.30

Volgende sessies worden aangekondigd op Stoppersclub.nl

tags:  #QuitforCovid | corona | longziekte | stoppen met roken | rookverslaving