line
miljoenenfusie massaontslag-1

Sigarenfabrieken Agio in Eersel en Duizel moeten dicht

maandag 27 april 2020

Scandinavian Tobacco Group, de eigenaar van Agio Cigars, heeft bekendgemaakt dat de sigarenfabrieken van Agio in het Brabantse Eersel en Duizel dicht zullen gaan.

Door de webredactie

Vorig jaar werd bekend dat de Deense Scandinavian Tobacco Group (STG) het Nederlandse familiebedrijf Royal Agio Cigars had overgenomen. De familie Winterman ving 210 miljoen euro voor de overname van hun sigarenbedrijf. Eerder dit jaar kwam Agio nog in het nieuws omdat de familie bekend had gemaakt 10 miljoen euro onder haar werknemers te verdelen.

Maar deze week heeft STG bekendgemaakt dat de fabrieken van Agio in Eersel en Duizel dichtgaan. Volgens NRC Handelsblad zullen de fabrieken binnen anderhalf jaar hun deuren sluiten. Daarmee gaan er 280 banen verloren. Ook een fabriek in de Dominicaanse Republiek gaat dicht. Daar verliezen zo’n 550 mensen hun baan.

Toekomstbestendig

Het sluiten van de fabrieken is volgens STG nodig om het concern toekomstbestendig te maken. Topman Niels Frederiksen zegt volgens NRC dat het bedrijf niet anders kan, als het “op een succesvolle manier wil blijven concurreren in een lastige markt”. Hij doelt daarmee op de dalende verkoop van sigaren. Bij de verkoop van Agio aan STG werd ook aangehaald dat de sigarenverkoop afnam en verder onder druk kwam te staan door nieuwe antirookmaatregelen.

Dat antirookmaatregelen ook voor sigaren gelden, is omdat het roken van sigaren ook schadelijk voor de gezondheid is. Volgens het Trimbos-instituut roken sigarenrokers over het algemeen wel minder frequent dan sigarettenrokers, maar bevat een sigaar meer tabak dan een sigaret. Ze produceren ook meer rook en daarbij doet een roker langer over het roken van een sigaar dan van een sigaret.

Minimaal even schadelijk

Sigarenrook is minimaal even schadelijk als sigarettenrook en bevat giftige en kankerverwekkende stoffen, die vrijkomen bij de verbranding van tabak. Bovendien is de concentratie koolmonoxide in sigarenrook hoger (het omhulsel van een sigaar is gemaakt van tabaksblad en dat is minder poreus dan papier, waardoor er minder zuurstof bij de verbranding kan komen). Sigarenrokers hebben ongeveer een even hoog risico als sigarettenrokers op kanker in de mond, keel of hersenen.

Omroep Brabant meldt dat Agio, ondanks de sluiting van de sigarenfabrieken, niet helemaal uit Brabant weg zal gaan: “Op een nieuwe kantoorlocatie in Eindhoven blijven ongeveer 150 medewerkers aan het werk.”

tags:  Royal Agio Cigars | Scandinavian Tobacco Group | tabakspreventie | sigaren | antirookbeleid