line
miljoenenfusie royal agio-1

Agio sigaren fuseert en laat werknemers financieel meeprofiteren

dinsdag 14 januari 2020

De fusie van het in Brabant gevestigde Royal Agio Cigars (RAC) met Scandinavian Tobacco Group is rond. De familie Wintermans, die RAC meer dan 116 jaar in handen had, toucheerde er 210 miljoen euro voor en verdeelt bijna 5 procent van de opbrengst (10 miljoen euro) onder haar personeel.

Door de webredactie

Het in het Brabantse Duizel gevestigde Royal Agio Cigars (RAC) is een van de grootste sigarenfabrikanten ter wereld. De familie Wintermans begon met de productie en verkoop van sigaren in 1904 en doet na 116 jaar afstand van de bedrijfsvoering door RAC te laten fuseren met de Scandinavian Tobacco Group. Volgens het Eindhovens Dagblad ving de familie Wintermans 210 miljoen euro voor de fusie.

Regelgeving

Toen september 2019 de fusie bekend werd gemaakt zei Boris Wintermans tegen het Eindhovens Dagblad dat de toegenomen strenge regelgeving rond tabaksproducten een van de redenen is dat ze ermee stoppen. “Er is steeds meer regeldruk die voor sigaren naar mijn mening buitenproportioneel is. Het is steeds moeilijker om daaraan te voldoen. Alleen al de aanpassingen aan verpakkingen die we met grote regelmaat moeten doen, vergen enorme veranderingen aan machines en in de logistiek. Met een groter bedrijf is de slagkracht om dat te doen groter.”
De krant meldt dat RAC, ondanks die regelgeving, in 2018 nog flinke winst maakte. Het bedrijf zette 133 miljoen euro om en had een winst van 18 miljoen euro.

Schadelijk voor de gezondheid

Dat nieuwe antirookmaatregelen ook voor sigaren gelden, komt doordat het roken van sigaren ook schadelijk voor de gezondheid is. Volgens het Trimbos-instituut roken sigarenrokers over het algemeen wel minder frequent dan sigarettenrokers, maar bevat een sigaar meer tabak dan een sigaret. Ze produceren ook meer rook en daarbij doet een roker ook langer over het roken van een sigaar dan van een sigaret.

Sigarenrook is minimaal even schadelijk als sigarettenrook en bevat giftige en kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij de verbranding van tabak. Bovendien is de concentratie koolmonoxide in sigarenrook hoger (het omhulsel van een sigaar is gemaakt van tabaksblad en dat is minder poreus dan papier waardoor er minder zuurstof bij de verbranding kan komen).

Trimbos: “Het roken van sigaren is gerelateerd aan vergelijkbare ziekten als het roken van sigaretten. Een verschil met sigarettenrokers is echter dat longziekten en kanker in de longen, mond- en keelholte en blaas minder vaak voorkomen bij mensen die enkel sigaren roken. Dit komt waarschijnlijk door het verschil in diepte van de inhalatie en het feit dat sigarenrokers gemiddeld veel minder vaak roken. Sigarenrokers hebben echter een ongeveer even hoog risico als sigarettenrokers op kanker in de mond, keel of hersenen.”

10 miljoen

Toen de overname van RAC deze maand rond was, heeft de familie Wintermans volgens de NOS bekendgemaakt 10 miljoen euro bij wijze van een bedankje te verdelen onder de 3200 werknemers van RAC, die voornamelijk in Nederland, Sri Lanka en de Domincaanse Republiek werken.

tags:  Royal Agio Cigars | Scandinavian Tobacco Group | sigaren | roken | longkanker