line
52 rokers-1

52 rokers zorgen voor de dood van één meeroker

vrijdag 03 april 2020

52 rokers zijn verantwoordelijk voor de dood van één meeroker, concludeert het Amsterdam UMC in een nieuw onderzoek. Daarmee zijn rokers niet alleen zelf slachtoffer van de door de tabaksindustrie verslavend gemaakte producten, maar ook nog eens veroorzaker van andere slachtoffers. 

Door de webredactie 

Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat 52 rokers voor één dode meeroker zorgen. In 1990 was dat getal 31. Er zijn nu dus meer rokers nodig om een dode meeroker te veroorzaken. Desalniettemin dragen rokers niet alleen bij aan de verslechtering van hun eigen gezondheid, maar ook aan die van niet-rokers die hun rook binnenkrijgen.

De studie is uitgevoerd door Hamza Yousuf en anderen van het Amsterdam UMC en is gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift JAMA.

De gevolgen van meeroken

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO overlijden er ieder jaar wereldwijd 800.000 mensen aan de gevolgen van meeroken (onder rokers gaat het om 7 miljoen doden). Yousuf en zijn mede-onderzoekers wilden berekenen hoeveel rokers er nodig zijn voor één dode meeroker (iemand die zelf niet rookt, maar aan de tabaksrook van rokers blootstaat).

De onderzoekers gebruikten gegevens van Our World in Data om te zien hoeveel rokers er in een land waren en hoeveel voortijdigde doden er in dat land werden geteld tussen 1990 en 2016. Hoeveel sigaretten er in een land werden geconsumeerd, is ook in de berekening meegenomen. De gegevens gingen over Noord-Amerika, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Sub-Sahara-Afrika, Zuid-Afrika, Oost-Azië en het Pacifisch gebied.

Uiteindelijk berekenden de onderzoekers dat in 2016 ruim 52 rokers (52,3%) zorgden voor de dood van één persoon die niet rookte. In 1990 waren er minder rokers nodig om voor het overlijden van één niet-roker te zorgen, namelijk ruim 31 (31,3%).

Tweedehandsrook

“Het probleem van gezondheidsschade door meeroken is al heel lang bekend”, zei hoogleraar Leonard Hofstra tegen NRC Handelsblad over deze studie. “We weten uit eerder onderzoek dat mensen die blootstaan aan tweedehandsrook een 20 tot 30 procent hoger risico hebben op een hartinfarct of longkanker. Binnen gezinnen van rokers hebben kinderen meer last van astma en komt wiegedood vaker voor.”

Hofstra vindt het belangrijk dat rokers zich realiseren dat ze niet alleen slachtoffer van hun verslaving zijn, maar ook zelf dader zijn: “Door zijn of haar toedoen overlijden mensen.” Hij vindt daarom dat er regels ingevoerd zouden moeten worden die niet-rokers verder voor tabaksrook beschermen, zoals een rookverbod in de auto als er kinderen aan boord zijn.

Rookverboden

De Volkskrant nam de studie mee in haar factcheck-rubriek en concludeerde: “Het aantal sterfgevallen door meeroken is inderdaad gedaald, hoewel de werkelijke cijfers iets kunnen afwijken van de conclusies in het onderzoek. Rookverboden lijken te werken, maar andere factoren kunnen meespelen bij de daling.”

Er zou meer onderzoek nodig zijn om te zien wat het effect van bijvoorbeeld rookverboden op deze gegevens is geweest.

tags:  gezondheidsschade | tabaksdoden | meeroken | rookverbod | onderzoek