line
smaakkaartjes op de wip

Blokhuis beantwoordt Kamervragen: er moet gebroed worden op verbod smaakjeskaarten

woensdag 11 maart 2020

Binnenkort wordt de mentholsigaret verboden, maar daar heeft Big Tobacco wat op gevonden: inlegkaartjes met mentholsmaak. Mag dat wel? Het heeft even geduurd, maar onlangs beantwoordde staatssecretaris Paul Blokhuis Kamervragen over deze sluiproute. Die smaakjeskaarten mogen nu wel, maar Blokhuis wil kijken of ze kunnen worden verboden.

Door de webredactie

Op 20 mei aanstaande is het zover en worden mentholsigaretten in de EU en dus ook in Nederland verboden. TabakNee meldde al eerder dat tabaksreus Imperial Brands dit verbod probeert te omzeilen met behulp van menthol-inlegkaarten. Deze kaartjes legt de (aspirant-)roker in een pakje shag of sigaretten om de mentholsmaak toch te proeven. Menthol is niet onschuldig, het maakt roken aantrekkelijker, aldus Paul Blokhuis.

TabakNee vroeg aan de NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) of mentholkaartjes niet tegen de wet indruisen, maar de nationale waakhond liet weten dat flavor cards niet verboden zijn. Reden voor SP-Kamerlid Henk van Gerven om dit aan de staatssecretaris voor te leggen.

Kamervragen en antwoorden

Eerste vraag: wat vindt Blokhuis van de smaakjeskaarten? Blokhuis: “Ik ben niet verbaasd dat dergelijke producten worden ontwikkeld en op de markt worden gebracht.” Blokhuis wijst op het verbod op mentholsigaretten per 20 mei en voegt toe: “Het is mogelijk dat sommige rokers dergelijke mentholkaarten gaan gebruiken om vanaf die datum toch tabak met mentholsmaak te kunnen roken. Dit heeft inderdaad veel weg van een poging van de producent om het verbod op mentholsigaretten te omzeilen.”

Dan vraagt Van Gerven of het klopt dat smaakjeskaarten niet onder de Tabaks- en rookwarenwet vallen en dat er dus geen sprake is van toezicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Blokhuis antwoordt: “Het is juist dat dit product niet onder de Tabaks- en rookwarenwet valt. Wel is het in artikel 3.7.a vijfde lid van de regeling onder de Tabaks- en rookwarenwet verboden andere producten dan de betreffende rookwaren toe te voegen aan een pakje sigaretten of shag.” Maar niet te vroeg gejuicht, want Blokhuis voegt toe: “Dat is echter iets anders dan het los verkopen van een dergelijk product dat de consument zelf kan toevoegen.”

“Geldt in Nederland wanneer het verbod op mentholsigaretten ingaat ook een verbod voor dergelijke geurkaartjes? Zo nee, gaat u een dergelijk verbod alsnog regelen?” Blokhuis: “Zoals ik hierboven heb aangegeven valt het product niet onder de huidige wetgeving. Ik ben van mening dat dergelijke producten niet passen bij het door mij gevoerde tabaksontmoedigingsbeleid en het streven naar een Rookvrije generatie in 2040. Roken moet niet aantrekkelijk gemaakt kunnen worden. Ik ben voornemens een inventarisatie te laten uitvoeren naar de aard en de omvang van dergelijke ‘accessoires’ die de aantrekkelijkheid van het roken van sigaretten en shagtabak kunnen vergroten. Ik zal de uitkomst van deze inventarisatie met u delen. Het is mijn intentie om te bezien hoe we deze praktijk vervolgens door een verbod kunnen tegengaan.”

Lees hier het complete antwoord.

tags:  smaakstoffen | Tabakswet | menthol | kamervragen | tabaksindustrie