line
kamervragen zonder antwoord-1

Dus mentholsmaak in tabak mag tóch? Blokhuis weet het nog niet

dinsdag 04 februari 2020

Mentholsigaretten worden binnenkort verboden. Maar tabaksreus Imperial Brands heeft er wat op bedacht: met ‘menthol-inlegkaarten’ proeft de mentholroker toch zijn vertrouwde smaakje. Mag dat wel, vroeg Kamerlid Henk van Gerven aan staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid).

Door de webredactie

Op 20 mei is het zover en worden mentholsigaretten in de EU en dus ook in Nederland verboden. Kinderen vinden menthol lekker smaken, zie het interview met de intussen overleden Anne Marie van Veen, de initiatiefnemer van de aangifte tegen de tabaksindustrie, die in mei 2019 op 46-jarige leeftijd aan de gevolgen van roken is overleden.

Gewiekst

Eerder al werden andere smaakjes verboden, zoals vanille (sinds mei 2017). Nu is menthol aan de beurt. Maar daar heeft de gewiekste tabaksfabrikant Imperial Brands, een van de vier grootste tabaksfabrikanten ter wereld en eigenaar van vloeipapierproducent Rizla, wat op gevonden. In Groot-Brittannië waar menthol ook in de ban gaat, komt Imperial Brands met een menthol-inlegkaart van vloeipapier om dat verbod te omzeilen. In Nederland gebeurt hetzelfde met Frizc Flavor Cards, zo onthulde TabakNee. 

Menthol, bosbessen en appel

Rizla Flavour Infusions die in Engeland worden ingezet, zijn kaartjes die in een pakje sigaretten of shag gedaan kunnen worden. Nadat ze er zestig minuten in hebben gezeten, gaat de tabak naar menthol smaken. In Nederland zijn de Rizla Flavour Infusions (nog) niet te koop. Wel zijn hier Frizc Flavor Cards op de markt, die volgens hetzelfde principe werken, onder de slogan: “een revolutionaire, nieuwe manier om sigaretten te voorzien van smaak en aroma”. De smaakjes zijn er niet alleen in menthol, maar ook in bosbessen, appel en zo meer.

Jawel hoor

Mag zo’n mentholsmaakkaartje wel, vroeg TabakNee aan onze nationale waakhond, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Jawel hoor: “De NVWA is bij het toezicht gehouden aan de Tabaks- en rookwarenwet. Deze flavor cards vallen niet onder het verbod voor producten met een kenmerkend aroma zoals beschreven in artikel 2.5 van de Tabaks- en rookwarenregeling. Dit verbod geldt immers alleen voor sigaretten en shagtabak die in de handel wordt gebracht en dus niet voor deze cards.”

Dat schoot TabakNee en Kamerlid Henk van Gerven in het verkeerde keelgat. Van Gerven stelde er op 10 januari Kamervragen over.

Een truc?

Zo vroeg Van Gerven aan de staatssecretaris of hij het ermee eens is dat Rizla Flavour Infusions en Frizc Flavor Cards een truc is “om het verbod op mentholsigaretten te omzeilen aangezien dit als accessoires wordt gepresenteerd in plaats van als tabaksproduct?” En: “Klopt het dat dit betreffende product niet onder de Tabaks- en rookwarenwet valt en dat er dus geen sprake is van toezicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)?” En: “Geldt in Nederland wanneer het verbod op mentholsigaretten ingaat ook een verbod voor dergelijke geurkaartjes? Zo nee, gaat u een dergelijk verbod alsnog regelen?”

Geachte voorzitter

Het antwoord van staatssecretaris Blokhuis komt op 31 januari. Maar wat blijkt? Het is een uitstelbrief

Geachte voorzitter,
De vragen van het Kamerlid Van Gerven (SP) over het bericht ‘Vileine truc om verbod op mentholsigaretten te omzeilen: menthol-inlegkaarten’ (2020Z00175) kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. De reden van het uitstel is dat er overleg met derden nodig is. Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.

Hoogachtend, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Paul Blokhuis

Kamervragen zonder Antwoord

Nu staan de Kamervragen van Van Gerven onder een veelzeggend en verdrietig kopje op de website van de overheid: ‘Kamervragen zonder Antwoord’.

tags:  jeugdrokers | tabaksfabrikanten | menthol | kamervragen | nvwa