line
bernards dwdd-1

René Bernards: ‘Optreden tegen roken heeft direct gevolgen voor overleving van kanker’

maandag 10 februari 2020

Op 5 februari was het Wereld Kankerdag. Wederom overlijden er meer mensen aan de gevolgen van kanker. Door in te zetten op rookpreventie kan de overheid die aantallen terugdringen.

Door de webredactie

Kanker is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Het afgelopen jaar hoorden 118.000 mensen dat ze kanker hadden, 2000 meer dan het jaar ervoor. In 2018 overleden er wereldwijd 9,6 miljoen mensen aan kanker. Als we niets doen zal het aantal mensen dat kanker krijgt de komende twintig jaar met 60 procent toenemen, zo stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Gemiddelde overleving

Woensdag 5 februari was het Wereld Kankerdag. Ter gelegenheid daarvan zat kankeronderzoeker René Bernards van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis aan tafel bij De Wereld Draait Door. “Er gaan meer mensen dood aan longkanker dan aan borst-, prostaat- en darmkanker bij elkaar, dus als je de longkanker kunt terugdringen door minder te roken dan gaat de gemiddelde overleving van kanker daardoor vanzelf omhoog,” aldus Bernards in DWDD. “Er is heel veel winst te halen door preventie en dat moet onze overheid zich goed realiseren: als je als overheid optreedt tegen het roken, heeft dat direct gevolgen voor de overleving van kanker.”
Tabaksgebruik is volgens de WHO verantwoordelijk voor 22 procent van de kankerdoden.

Ontwikkelingen

Er zijn wel allerlei nieuwe ontwikkelingen die ervoor zorgen dat kanker minder snel dodelijk is, zoals immunotherapieën. Die brengen soelaas voor relatief kleine groepen mensen. Door te stoppen met roken en door te voorkomen dat jongeren met roken beginnen, kan het aantal kankerdoden flink naar beneden. Bernards voorspelde al in 2013 bij DWDD dat kanker in 2033 voor 90 procent een chronische ziekte zou zijn geworden. Nu overleeft 65 procent van de mensen de ziekte. Bernards is hoopvol over het uitkomen van zijn voorspelling. Bij DWDD zei hij vorige week: “In Amerika komt er 2,2 procent overlevingswinst per jaar erbij. In Nederland is dat 1 procent omdat er hier meer mensen roken; 23 procent van de bevolking ten opzichte van 13 procent in de Verenigde Staten.”

Maatregelen tegen roken

Er is een aantal bewezen effectieve maatregelen die het roken in Nederland terug kunnen dringen. Zo zou het aantal verkooppunten flink ingeperkt moeten worden, zodat tabak niet meer op elke straathoek te krijgen is en zouden de accijnzen flink omhoog moeten.

tags:  kankerbestrijding | tabaksdoden | WHO | accijnsverhoging | inperking verkooppunten