line
drogredenering tabaksgigant-1

Tabaksgigant probeert met drogredeneringen in het gevlei te komen bij overheden

donderdag 30 januari 2020

De CEO van Philip Morris, André Calantzopoulos, stelt in een opiniestuk dat de tabaksindustrie mee moet praten over regelgeving rond (alternatieve) tabaksproducten. Daarmee zou echter het internationale antirookverdrag FCTC overtreden worden.

Door de webredactie

In een flink opiniestuk op de website van het bekende tijdschrift Fortune zet de CEO van Philip Morris, André Calantzopoulos, niet voor het eerst uiteen wat hij met zijn bedrijf hoopt te doen: het creëren van een rookvrije toekomst. Hij vindt dat overheden met de tabaksindustrie moeten overleggen en samenwerken om dat te bewerkstelligen. Dit alles omdat hij een bijdrage wil leveren aan de volksgezondheid. Daarvoor komt hij met een aantal ingenieuze drogredeneringen, we zetten ze op een rijtje.

Extreem verslavend

Calantzopoulos geeft bijvoorbeeld ruiterlijk toe dat het de beste keuze is om te stoppen met roken en nicotine. “En voor degenen die nog nooit hebben gerookt, vooral jongeren, is het de beste optie om nooit te beginnen met een tabaks- of een nicotineproduct.”

Ondertussen is het de tabaksindustrie die de receptuur van hun producten zo heeft aangepast dat tabak extreem verslavend is geworden (en op de ranglijst vlak onder heroïne en cocaïne staat). Juist doordat de industrie allerlei verslavende additieven aan haar producten toevoegt, is het moeilijk om te stoppen. Als Calantzopoulos daadwerkelijk een rookvrije toekomst zou willen bewerkstelligen, zou hij in ieder geval de nicotine uit zijn sigaretten moeten halen.

Het is zijn bedrijf dat ventileert dat mensen en vooral kinderen beter niet kunnen gaan roken, maar ondertussen wel flink inzet op lobby en marketing in de derde wereld zodat daar zo veel mogelijk mensen, ook kinderen, beginnen met roken.

Overstap

Calantzopoulos lijkt ook niet te willen dat mensen echt van hun nicotineverslaving afkomen. Hij hoopt dat er overgestapt wordt naar zijn nieuwe product IQOS, een volgens hem minder schadelijk alternatief voor de sigaret omdat er tabak mee verhit in plaats van verbrand wordt. Het is een apparaatje waarin speciaal daarvoor ontwikkelde sigaretten gaan (Heets). Volgens het RIVM komen er bij het gebruik van de IQOS nog altijd kankerverwekkende en giftige stoffen vrij: slecht voor de gezondheid. Wat het langetermijngebruik van de Heets voor de gezondheid betekent is bovendien onbekend.

“Laat ik duidelijk zijn: rookvrije alternatieve producten zijn niet zonder risico en moeten niet door jongeren of niet-rokers gebruikt worden,” schrijft Calantzopoulos wel. “Maar deze producen zijn beter om te gebruiken dan de gewone sigaret.” Ook vindt hij dat ze ‘verantwoord gemarket’ moeten worden.

Miljardenbelang Juul

Ondertussen heeft Altria, het Amerikaanse moederbedrijf van Philip Morris, een miljardenbelang in e-sigaretfabrikant Juul genomen. Juul is marktleider in Amerika en voortdurend in opspraak omdat er hoge doses nicotine in haar liquids zitten, die dus zeer verslavend zijn. Het gebruik van Juul neemt epidemische vormen aan onder jongeren. Daarnaast wordt Juul beticht van het bewust reclame maken onder jongeren.

Regulering

“Wij zijn er bij Philip Morris International van overtuigd dat alle tabaks- en nicotineproducten gereguleerd moeten worden,” schrijft Calantzopoulos. “Overheden hebben daar een cruciale rol in.” En verderop in zijn opiniestuk: “We zouden een belangrijk gesprek kunnen hebben over hoe we volwassenen die anders door zouden roken, over kunnen laten stappen op een minder schadelijke manier van het consumeren van nicotine, op rookvrije alternatieven zodat we de volksgezondheid kunnen maximaliseren.”

Met ‘we’ bedoelt hij: overheden, wetenschappers, burgers en de tabaksindustrie. Terwijl Philip Morris maar al te goed weet dat overheden niet met de tabaksindustrie willen overleggen omdat ze het internationale antirookverdrag FCTC van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben geratificeerd. Daarin staat onder artikel 5.3 dat overheden de tabaksindustrie buiten de deur moeten houden als er nieuw antirookbeleid wordt gemaakt. De reden daarvoor is dat de industrie een ander belang heeft dan volksgezondheid: zo veel mogelijk geld verdienen ten koste van de gezondheid van haar klanten. Nu er steeds meer antirookmaatregelen komen die roken verder ontmoedigen, hoopt Philip Morris een voet tussen de deur te krijgen en mensen over te laten stappen op een ander verslavend product. Zo kan het bedrijf door blijven verdienen aan de verslaving van zijn klanten, in plaats van hen kwijt te raken omdat ze helemaal met nicotine zijn gestopt.

Betere marges

Calantzopoulos geeft dat ook toe in een kritiekloos vraaggesprek op video bij dit opiniestuk: het heeft voor Philip Morris financieel zin om over te stappen op de verkoop van de IQOS ten opzichte van sigaretten “omdat de marges beter zijn”. Met andere woorden: er wordt (vooralsnog) minder accijns geheven op alternatieve rookproducten, waardoor de tabaksindustrie er meer aan overhoudt. De prijs is namelijk hetzelfde als van gewone sigaretten.

tags:  FCTC-verdrag | Juul | vape-industrie | IQOS | PMI | nicotine | accijns, tabak