line
tiny targets

Tabaksfabrikanten richten zich doelbewust op kinderen

vrijdag 20 september 2019

Uit nieuw onderzoek blijkt dat tabaksfabrikanten zich over de hele wereld op kinderen richten met promoties en marketing.

Door de webredactie

Vanuit scholen in Benin, Burkina Faso, Kameroen, Nigeria en Oekraïne is reclame voor de merken van Imperial Brands te zien. Philip Morris heeft deals gesloten met tabaksverkopers in de buurt van scholen in New Delhi: als ze reclame plaatsen (en daarmee het reclameverbod op tabak negeren) krijgen ze gratis sigaretten. Producten van British American Tobacco zijn in 90 procent van de onderzochte landen aangetroffen rond basis- en middelbare scholen. En ook de merken van Japan International Tobacco zijn aangetroffen rond scholen in acht van de onderzochte landen.
Dat blijkt allemaal uit het onderzoek ‘Big Tobacco: Tiny Targets’, dat in 23 landen verspreid over de hele wereld is uitgevoerd door de Amerikaanse stichting Campaign for Tobacco-free Kids in samenwerking met lokale partners, en dat is gepubliceerd op de website Take a Part.

Losse sigaretten

Uit het onderzoek zijn allerlei tactieken gedestilleerd die tabaksfabrikanten in verschillende landen inzetten. Zo is tabaksreclame in alle 23 landen aangetroffen op ooghoogte van kinderen, zodat die het makkelijker kunnen zien. Ook blijkt de tabaksindustrie rechtszaken aan te spannen in landen waar de overheid met regelgeving probeert de reclame op kinderen tegen te houden. Verder is gebleken dat de verkoop van losse sigaretten het makkelijker maakt om die aan te schaffen en ermee te experimenteren. In Bangladesh zei zelfs 85 procent van de kinderen deze sigaretten te roken.
De industrie probeert daarnaast de verkopers rond scholen te verleiden met aantrekkelijke deals: als ze een bepaalde target halen, krijgen ze geld. Ook krijgen ze gratis marketing- en uitstalmateriaal.

In het zicht

Voor ieder land is er een apart onderzoeksverslag te downloaden op de site van Take a Part. Nederland zit hier niet tussen. In Europa is wel onderzoek gedaan naar de situatie in onder meer Roemenië, Oekraïne en Zwitserland.
In het eerstgenoemde land is bijvoorbeeld gekeken naar de omgeving van honderd scholen. Daarin werden 589 tabaksverkopers aangetroffen binnen een straal van 250 meter rond de school, 150 van hen bevonden zich zelfs in het directe zicht van de school. En in Zwitserland werden negen verkopers aangetroffen die losse sigaretten verkochten. Twee ervan bevonden zich in het zicht ven een school.

Het tegenovergestelde

Onlangs zei André Calantzopoulos, de CEO van Philip Morris, nog in een interview met BBC Hard Talk dat hij zich inzet voor een rookvrije wereld waarin niet meer gerookt zal worden. Ook ontkende hij bezig te zijn met het vergroten van de verkoop in ontwikkelingslanden. Uit dit onderzoek blijkt het tegenovergestelde.

tags:  jeugdrokers | tabaksreclame | ontwikkelingslanden | reclameverbod | tabaksindustrie