line
rookruimtes eerder dicht-1

Blokhuis: Rookruimtes overheids- en openbare gebouwen sneller dicht

dinsdag 10 december 2019

Staatssecretaris Blokhuis heeft bekendgemaakt dat de rookruimtes in (semi-)overheidsgebouwen en openbare ruimtes, dus ook in scholen, ziekenhuizen, culturele en sportinstellingen in 2021 dicht gaan, een jaar eerder dan gepland. In 2022 moeten alle rookruimtes verdwenen zijn.

Door de webredactie

In 2022 moeten de laatste rookruimtes dicht zijn. Dat heeft staatssecretaris Blokhuis bekendgemaakt op de website van de Rijksoverheid. Daarbij heeft hij besloten om de rookruimtes in (semi-)overheidsgebouwen en openbare gebouwen eerder te sluiten: in 2021 in plaats van 2022. Dat betekent dat er dan in zorg- en onderwijsinstellingen, maar ook op culturele en sportplekken geen rookruimtes meer zullen zijn.

Rookruimtes in de horeca

In september van dit jaar oordeelde de Hoge Raad nog dat rookruimtes in de horeca per direct dicht moesten, omdat ze in strijd zijn met het door Nederland ondertekende FCTC-verdrag, het internationale antirookverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) had dat voor elkaar gekregen door een zaak aan te spannen: rookruimtes gingen tegen het FCTC-verdrag in en daar kregen ze gelijk in.
Blokhuis: “Door die nieuwe situatie moesten we natuurlijk ook opnieuw kijken naar het beleid met betrekking tot rookruimtes buiten de horeca. Dat alle rookruimtes dicht zouden gaan, hadden we al afgesproken. Maar we gaan het sneller doen en we gaan het in de wet vastleggen. Een mooi eindresultaat voor onze gezondheid.”

Inzicht

Blokhuis lijkt met deze versnelling in te zien dat uitstel van het sluiten van rookruimtes koren op de molen van de tabaksindustrie zou zijn. De industrie is gebaat bij zo veel mogelijk plekken waar gerookt kan worden, zodat ze zo veel mogelijk producten kunnen blijven verkopen.
In oktober maakte Blokhuis nog bekend dat hij de horeca, ondanks de uitspraak van de Hoge Raad, nog tot april 2020 de tijd gaf om de rookruimtes te sluiten. Pas vanaf die datum zou hij gaan handhaven. Dat had hij besloten in overleg met Horeca Nederland en werkgeversorganisatie VNO-NCW, de grootste vriend van de tabaksindustrie. Maar dichter bij huis wil Blokhuis nu wel laten zien hoe het moet.

Bedrijfsleven in 2022

Uit het persbericht: “In het Nationaal Preventieakkoord stond dat rookruimtes in (semi-)overheidsgebouwen in 2022 zouden worden gesloten. Dat is nu een jaar naar voren gehaald. De overheid moet hierin het goede voorbeeld geven. Verder zijn vele organisaties al vergevorderd in hun voorbereidingen om rookruimtes te sluiten. Dat geeft vertrouwen dat eerdere sluiting ook voor iedereen praktisch haalbaar is. Om het gat tussen het sluiten van de rookruimtes tussen verschillende sectoren klein te houden, volgt de sluiting van de rookruimtes in het bedrijfsleven in 2022.”

tags:  FCTC-verdrag | Preventieakkoord | rijksoverheid | CAN | rookruimte