line
zondag met lubach-1

Zondag met Lubach: zes jaar TabakNee in 15 minuten

maandag 11 november 2019

UPDATE 17-11-2019
UPDATE 13-11-2019

Het populaire satirisch-serieuze programma Zondag met Lubach wijdde een uitgebreid item aan de sjoemelsigaret en de nietsontziende lobby van de tabaksindustrie. 

Door de webredactie

Zes jaar TabakNee samengevat in 15 minuten: Arjan Lubach lukte het gisteren in zijn programma Zondag met Lubach zo’n beetje alle bevindingen van TabakNee in een helder betoog aaneen te rijgen. Van de moeilijkheid om te stoppen met roken, via lobbyende politici tot de ontdekking dat de tabaksindustrie zelf de meetmethode kon bepalen voor de gehaltes teer, nicotine en koolmonoxide in sigaretten. Lubach sloot het item af met de oproep de aankomende EU-commissaris Stella Kyriakides via Twitter te bestoken met tweets waarin zij wordt opgeroepen de meetmethode aan te passen. Vele tientallen Twitteraars gaven daaraan gehoor.

Lubach liet in het item, doorspekt met goede grappen, zien hoe volgens cijfers van het Trimbos-instituut slechts 7 procent van de 1 miljoen mensen die jaarlijks proberen te stoppen met roken dat ook volhoudt. Geen wonder, want tabak is na heroïne en crack de meest verslavende drug die er is. Vandaar dat nog steeds een kwart van de bevolking rookt en dat elk jaar toch weer 20.000 mensen overlijden aan verschillende door het roken veroorzaakte ziekten.

‘Niet te bevatten winsten’

De tabaksindustrie verdient ondertussen vele tientallen miljarden aan de tabaksverslaving. “Zulke niet te bevatten winsten met een product waar je dood aan gaat, dat kan alleen als dat product extreem verslavend is,” concludeert Lubach. Om vervolgens alle toevoegingen te benoemen die sigaretten lekkerder en beter rookbaar maken.

Maar er zit een grens aan wat een sigaret aan schadelijke stoffen mag bevatten en zo komt Lubach op de sjoemelsigaret en de door TabakNee ontdekte bepalende invloed van de tabaksindustrie op de keuze voor de meetmethode daarvoor. Dankzij de tabaksindustrie wordt nu in de hele Europese Unie de ISO-meetmethode gebruikt, die toelaat dat extra lucht wordt aangezogen via gaatjes die speciaal voor dit doel in de filters van sigaretten zijn aangebracht.

Hogere emissiewaarden

Lubach toont aan de hand van onderzoeksresultaten van het RIVM aan hoe de Canadian Intense-meetmethode (CI-methode), waarbij geen extra lucht meer kan worden aangezogen via de filtergaatjes, veel hogere emissiewaarden laat zien. En die waarden komen beter overeen met de werkelijkheid, omdat rokers de gaatjes met hun vingers en lippen dichtdrukken.

Met verwijzing naar de voormalige ministers van Volksgezondheid Edith Schippers en Elco Brinkman, allebei warme vriendjes van de tabaksindustrie, laat Lubach de werking van de tabakslobby zien. Die tegenwerken is niet eenvoudig, maar gelukkig treedt per 1 december een nieuwe EU-commissaris voor Volksgezondheid en Voedselveiligheid aan, Stella Kyriakides. Zij moet de komende herziening van de Tabaksproductenrichtlijn, voorzien voor 2021-’22, in goede banen leiden. Vandaar dat Lubach voorstelde haar te bestoken met tweets waarin wordt opgeroepen de ISO-methode te vervangen door de CI-methode.

Duizenden kijkers gaven inmiddels gehoor aan die oproep. Het aantal volgers van Kyriakides’ Twitter-account groeide in één klap van 7.000 naar 24.000 en @kyriakidestella werd bedolven onder tweets met de hashtag #canadianintense.

ZML tweets


Proces tegen sjoemelsigaret

Onvermeld bleef dat de zaak nu actueel is, omdat vandaag bij de rechtbank in Rotterdam een zaak dient waarin wordt geëist dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit optreedt tegen de sjoemelsigaret. Maar de ruim 1,3 miljoen kijkers naar Zondag met Lubach begrijpen nu wel waar die zaak om draait.

UPDATE 13-11-2019

De Europese Commissie wil geen commentaar geven op de Twittercampagne van Lubach, schrijft Medisch Contact.

UPDATE 17-11-2019

Als opwarmertje voor de uitzending van Zondag met Lubach van 17 november kwam Arjan Lubach nog even terug op het item over de sjoemelsigaret, de Twitteractie en de reactie daarop van de Europese Commissie.

tags:  Canadian Intense-methode | sjoemelsigaret | Europese Commissie | tnco | tabakslobby | tabaksindustrie