line
annemarie glcc journalism award-1

Anne Marie van Veen heeft postuum Global Lung Cancer Coalition-prijs gekregen

dinsdag 05 november 2019

Op zaterdag 2 november heeft Wanda de Kanter de internationale GLCC Journalism Award uitgereikt aan Anne Marie van Veen, die in 2016 het initiatief nam tot de rechtszaak tegen de tabaksindustrie. In mei overleed Van Veen aan de gevolgen van longkanker, haar man nam de prijs in ontvangst.

Door de webredactie 

November is internationale Lung Cancer Awareness Month, waarbij er extra aandacht wordt gevraagd voor longkanker. Tijdens de jaarlijkse dag voor mensen met longkanker en hun familie, op zaterdag 2 november georganiseerd door patiëntenorganisatie Longkanker Nederland en Meander Medisch Centrum in Amersfoort, heeft longarts Wanda de Kanter de GLCC Journalism Award uitgereikt aan de man van Anne Marie van Veen. Dat heeft Longkanker Nederland bekendgemaakt. GLCC staat voor Global Lung Cancer Coalition en is een internationale organisatie die de stem van longkankerpatiënten wil laten horen.
Van Veen kreeg deze internationale prijs postuum toegekend voor de aandacht die ze voor longkanker in de pers heeft gegenereerd. Van Veen werd in Nederland en ver daarbuiten bekend door de rechtszaak die ze september 2016 samen met Stichting Rookpreventie Jeugd tegen de tabaksindustrie aanspande. In 2017 won ze daarom al de nationale variant van de GLCC-prijs.

Super-inspirerend

In mei van dit jaar overleed Van Veen aan de gevolgen van longkanker. “Anne Marie van Veen is degene geweest die haarfijn heeft aangevoeld dat de tabaksindustrie strafbaar is,” zei strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq tegen het AD naar aanleiding van het bericht over Van Veens overlijden. “Ze had zich laten bijpraten door longarts Wanda de Kanter over wat roken precies is en toen kreeg ze intuïtief die ingeving: ‘dit is toch gewoon crimineel?’ Ze deed het niet voor geld of een of andere schadevergoeding. Ze wil gewoon de sigaret de wereld uit. Een super-inspirerende, intelligente vrouw.”

Sick of Smoking

De aankondiging van de aangifte en de lancering van de ondersteunende actie Sick of Smoking zorgde voor een golf aan publiciteit. Sick of Smoking kreeg ruim 30.000 steunbetuigingen. Ook vrijwel de gehele medische beroepsgroep sloot zich aan bij de aangifte.
Gedurende de procesgang, die uiteindelijk strandde bij het gerechtshof in Den Haag, was Van Veen op de cruciale momenten erbij en altijd bereid om in de pers haar ongezouten mening te geven over de criminele praktijken van de tabaksindustrie.
Toen het Openbaar Ministerie in februari 2018 afzag van vervolging, zei Van Veen: “Wij geven de strijd zeker niet op. De misdadige praktijken van de tabaksindustrie moeten worden gestopt. We hebben al veel gewonnen in deze strijd, er is een brede maatschappelijke discussie op gang gekomen. Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking staat achter ons. Ik blijf vechten voor mijn kinderen en ik hoop dat velen dat met mij blijven doen.”

PAULIEN-studie

Ook de nationale versie van de GLCC-award 2019 is zaterdag uitgereikt: aan de Paulien van Deutekom Foundation (zo meldde Longkanker Nederland op Twitter) die de PAULIEN-studie mogelijk heeft gemaakt aan het Amsterdam UMC. Andere genomineerden waren Merel Hennink, internationaal patiëntadvocate, en de arts Warner Prevoo, schrijver van Echte dokters huilen ook.

tags:  GLCC | SRPJ | longkanker | Sick of Smoking | rechtszaak | tabaksindustrie