line
ah achter de deur-1

AH laat de deur naar tabak openstaan

maandag 05 augustus 2019

Nog maar een kleine vijf maanden en supermarktklanten zullen niet meer met tabakswaren geconfronteerd worden. Albert Heijn, marktleider in de tabaksverkoop, is druk bezig met de voorbereidingen op de nieuwe wetgeving. In een filiaal in Amsterdam wordt proefgedraaid om sigaretten aan het zicht te onttrekken.

Door de webredactie

Juli 2019. De doorgaans stampvolle Albert Heijn op de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam is wegens verbouwing de gehele dag gesloten. De volgende dag blijken er rijen met zelfscanners te zijn aangebracht én oogt het servicepunt, tevens verkooppunt van tabakswaren, geheel anders: de sigaretten gaan schuil achter deurtjes met daarop de tekst ‘Tabak’.
Is onze grootgrutter opeens begaan met de volksgezondheid? Waarschijnlijk niet, want op een steenworp afstand, in het filiaal aan de Westermarkt, zijn de sigaretten nog gewoon zichtbaar.

Bezig met de voorbereidingen

Wat is hier aan de hand? Een pr-medewerkster van Albert Heijn legt het uit: “Reeds in 2015 hebben wij een pilot gedaan met verschillende manieren van afdekken van tabak. Met oog op de aanstaande wetgeving, zijn wij bezig met de voorbereidingen om tabak in onze winkels af te dekken. Ook hebben wij de afgelopen tijd in verschillende winkels nog tests gedaan om ons zo goed mogelijk voor te bereiden. De winkel aan de Nieuwezijds Voorburgwal is één van deze winkels en is (en blijft) daarom afgedekt. Vóór de nieuwe regelgeving van kracht is, zal de tabak in onze winkels afgedekt zijn.”
Met de nieuwe regelgeving wordt bedoeld dat de sigaretten in de Nederlandse supermarkten per 1 januari 2020 uit het zicht moeten zijn. Concurrent Jumbo heeft dat al eerder gedaan en Lidl besloot zelfs te stoppen met de verkoop van tabak.

Duurzaam en biologisch

Albert Heijn, de supermarkt die zich laat voorstaan op duurzame en biologische producten, begint op het laatste nippertje aan deze verplichting. En is vast opgelucht dat ze sigaretten mag blijven verkopen: in 2018 steeg de omzet van de verkoop van tabakswaren in de supers naar een recordbedrag van € 2,031 miljard. Volgens de Merken Top-100 is sigarettenmerk Marlboro het grootste A-merk dat in de supermarkten over de toonbank gaat. In die top-100 treffen we ook Camel aan en op de plaatsen 13-16 staan andere sigarettenmerken.

Lobby te sterk

Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking wil dat de tabaksverkoop beperkt wordt tot de tabaksspeciaalzaken, opdat er minder wordt gerookt. Maar in het Nationaal Preventieakkoord kwam geen verbod te staan op de verkoop van tabakswaren door supermarkten. De lobby van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie voor de supermarktbranche en foodservicebedrijven, was waarschijnlijk te sterk.

In kleine letters

Het valt op dat de tekst ‘Tabak’ in kleine letters staat op de kastdeuren bij het Albert Heijn-filiaal, waarschijnlijk hebben ze iets geleerd van concurrent Jumbo, die in 2016 in verband met te grote letters een klacht aan zijn broek kreeg.
AH blijft natuurlijk tabak verkopen en het deurtje voor de sigaretten, zo blijkt uit observatie, blijft regelmatig gewoon openstaan. De medewerkers vinden het blijkbaar te veel moeite om het dicht te doen en de bedrijfsleider vindt het kennelijk wel best.

tags:  tabaksregelgeving | tabaksreclame | tabaksdisplay | displayban | supermarkt