line
wat nog meer te doen-1

Wat de FDA nog meer kan doen tegen roken en waar de NVWA nog wat van kan leren

donderdag 11 juli 2019

Sinds 2009 heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration de bevoegdheid om tabaksproducten te reguleren en maatregelen te nemen om de volksgezondheid te beschermen. Truth Initiative bracht in kaart wat de FDA in die tien jaar voor elkaar kreeg en waar nog ruimte is voor verbetering.

Door de webredactie

De Amerikaanse antirookstichting Truth Initiative heeft een analyse gepubliceerd over wat de Food and Drug Administration (FDA) heeft gedaan om roken tegen te gaan. De FDA heeft inmiddels tien jaar de bevoegdheid om tabaksproducten te reguleren en om antirookmaatregelen te nemen om de volksgezondheid te beschermen. Truth Initiative zette niet alleen op een rijtje wat de FDA heeft bereikt, maar ook waar er nog ruimte is voor verbetering.

81.750 waarschuwingsbrieven

De FDA heeft er sinds 2009 voor gezorgd dat er een Center for Tobacco Products is gekomen dat tabaksproducten reguleert. Daarmee heeft de FDA controle over welke tabaksproducten er op de markt zijn. (In Nederland ontbreekt die controle en mag alles op de markt gebracht worden.)
Ook heeft de FDA de Tobacco Centers for Regulatory Science opgericht, waar onderzoek wordt gedaan naar tabaksproducten zodat de FDA daar haar regelgeving op kan baseren. En de FDA heeft met verschillende staten samengewerkt en een programma opgezet waarmee meer dan een miljoen inspecties zijn uitgevoerd bij tabaksverkopers. Daarop zijn meer dan 81.750 waarschuwingsbrieven verzonden.

31 miljard dollar uitgespaard

De FDA heeft verder The Real Cost gelanceerd, een preventieprogramma gericht op jongeren tussen de 11 en 18 jaar. Naar schatting 350.000 Amerikaanse tieners zijn daardoor niet gaan roken, wat ervoor heeft gezorgd dat er in de toekomst een bedrag van 31 miljard dollar (27,6 miljard euro) is uitgespaard aan tabak-gerelateerde (ziekte)kosten.
Sinds de FDA de scepter zwaait op tabaksgebied zijn sigarettenautomaten verboden en zijn er verboden ingevoerd op sponsoring door de tabaksindustrie of op tabaksreclame op alle items die niets met tabak te maken hebben.
Maar Truth Initiative merkt wel op dat de FDA nog niet alle mogelijkheden heeft gebruikt die het tot zijn beschikking heeft om tabaksproducten verder te reguleren. Volgens Truth Initiative kan de FDA de komende jaren veel voor elkaar krijgen in het terugdringen van roken als het menthol en andere smaakjes van tabaksproducten verbiedt: “Op menthol na geldt er wel een verbod op smaakjes in sigaretten, maar niet bij andere tabaksproducten zoals e-sigaretten, terwijl die smaakjes juist aantrekkelijk zijn voor jongeren.”

Dampende jongeren-epidemie

De FDA heeft volgens Truth Initiative ook nog geen goed overzicht laten maken van de schade van bijvoorbeeld e-sigaretten en sigaren op de volksgezondheid: “Het nalaten van het beoordelen van deze producten en het grotendeels ongecontroleerd toelaten van e-sigaretten op de markt, zorgt ervoor dat er een epidemie van dampende jongeren ontstaat.”
Truth Initiative vindt verder dat de FDA wetgeving zou moeten maken die waarschuwingen op sigarettenverpakkingen nog meer verduidelijken. En nog belangrijker is dat de FDA afdwingt dat de nicotinegehaltes in tabaksproducten zo laag worden dat ze niet meer verslavend zijn.

Track & Trace

Ten slotte zou de FDA een Track & Trace-systeem moeten invoeren waarmee tabaksproducten gevolgd kunnen worden van het productieproces en het vervoer tot in de winkel. Zo wordt het makkelijker illegale tabaksproducten te herleiden en de wet te handhaven.
Frits van Dam, hoofdredacteur van TabakNee, vindt dat Nederland desalniettemin een voorbeeld moet nemen aan de FDA: “Het wordt hoog tijd dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) vergelijkbare bevoegdheden krijgt als de FDA. Maar ja, daar zijn een aantal stevige wetswijzigingen voor nodig.”

 

tags:  e-sigarettenverbod | FDA | track & trace | volksgezondheid | tabaksreclame | nvwa