line
stivoro award-1

Stivoro wint Best Social Award met ‘artsen slaan alarm’-video

dinsdag 18 juni 2019

Stivoro heeft The Best Social Award 2019 gewonnen met de video voor de campagne #artsenslaanalarm. De prijs is woensdag 12 juni uitgereikt.

Door de webredactie

“Hoi, ik ben een gynaecoloog en oncoloog dus als je ooit wilt stoppen of kanker krijgt, kan je me bellen,” zegt een arts in een witte jas in het Engels tegen een rokende jongen terwijl hij hem een visitekaartje geeft. Het is de opening van de video bij de campagne #artsenslaanalarm, waarbij artsen rokers op straat benaderen om hen hulp te bieden bij het stoppen met roken.

Beste Video

Op dinsdag 12 juni hebben Stivoro en WeFilm er The Best Social Award 2019 in de categorie Beste Video voor gekregen. “Stivoro wint met deze video die iedereen weer even wakker schudt,” staat op de site van de The Best Social. “Tot nu toe keek niemand meer op van nieuws over roken, terwijl het nog steeds één van de grootste gevaren voor de volksgezondheid is.”

Van de daken schreeuwen

In deze video lichten de artsen hun actie toe. Gynaecologisch oncoloog en mede-initiatiefnemer van de campagne, Luc van Lonkhuijzen, legt uit hoeveel mensen hij in zijn wachtkamer ziet met klachten die toe te schrijven zijn aan roken. “Er sterven ieder jaar 20.000 mensen in het land aan de gevolgen van roken. Dat roken slecht is wil je wel van de daken schreeuwen. Soms komt die boodschap niet aan en we waren op zoek naar een nieuwe creatieve manier om het onder de aandacht te brengen.”

Viral

De video ging viral. Er zijn volgens de campagnevoerders meer dan 10 miljoen mensen bereikt en ook de politiek reageerde snel op de actie. Staatssecretaris Blokhuis zei de boodschap van de video mee te nemen in zijn Nationaal Preventieakkoord, dat hij op dat moment nog aan het ontwikkelen was. Een begeleidende open brief van de artsen werd in de media breed geciteerd.

tags:  #artsenslaanalarm | award | stoppen met roken | stivoro