line
laatste stand crowdfunding srpj2-1

Crowdfunding Rookpreventie Jeugd krijgt veel steun

maandag 27 mei 2019

De crowdfunding voor Stichting Rookpreventie Jeugd heeft inmiddels 102.000 euro opgeleverd. Reacties laten zien dat mensen groot belang hechten aan het doel van SRPJ, namelijk voorkomen dat kinderen beginnen met roken.

Door de webredactie

“Ik werk als longarts en al het werk voor Stichting Rookpreventie Jeugd doen we in onze vrije tijd aan de keukentafel. Dat we daarvoor nu onze hand moeten ophouden vind ik heel moeilijk. Ik geneer me dood,” zei Pauline Dekker maandagmiddag bij EenVandaag op NPO Radio 1.
“Daarom help ik graag,” zei directeur Leonard Witkamp van zorginstelling Ksyos, die Stichting Rookpreventie Jeugd hielp bij het opzetten van de crowdfunding. “Ik vind het juist leuk en ook heel eervol om voor zo’n onderwerp als dit geld te vragen.”
Tijdens de uitzending overhandigde Witkamp ook een cheque van 10.000 euro aan Dekker als onderdeel van de eerste Ksyos Beter Leven prijs die voortaan elk jaar zal worden uitgereikt aan een gezondheidswerker die zich bijzonder inzet voor de volksgezondheid.

KsyosBeterLevenPrijs
Leonard Witkamp overhandigt de prijs aan Pauline Dekker

Subsidiestop ‘onbegrijpelijk’

Direct nadat eind maart bekend werd dat de Stichting Rookpreventie Jeugd uit de Alliantie Nederland Rookvrij was gezet vanwege de ‘te activistische koers’, zegde Witkamp zijn steun al toe. Behalve een geldbedrag, bood hij steun aan bij het opzetten van een crowdfundingsactie ten bate van SRPJ. Die is nodig omdat eerder KWF Kankerbestrijding ook de subsidie aan SRPJ had stopgezet. Witkamp noemt de beslissing van KWF Kankerbestrijding ‘onbegrijpelijk’ en vindt het logisch dat nu wordt geprobeerd met steun van het publiek de strijd voort te zetten.
De crowdfunding ging afgelopen zondag van start met een persoonlijke oproep van longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, de medeoprichters en boegbeelden van SRPJ. Twee dagen later staat de teller al op 70.000 euro, los van de bijdrage van Ksyos. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) besloot maandag de actie met 5.000 euro te steunen.

Groot draagvlak 

De reacties op het royement van SRPJ en de donaties die nu binnenstromen geven aan dat het doel van die strijd massaal wordt ondersteund. Dekker: “Het is duidelijk dat het draagvlak onder Nederlanders voor verdergaande maatregelen tegen de tabaksindustrie groot is. Het is nu aan de overheid om daar gehoor aan te geven.”
Ondertussen, vertelde Dekker, wordt met hulp van een mediator gezocht naar een oplossing voor het conflict tussen de Alliantie en SRPJ. Dekker: “Onze benadering en die van de Alliantie zouden elkaar juist moeten aanvullen en versterken. Onze enige vijand is de tabaksindustrie en die moeten we gezamenlijk bestrijden.”

Media-aandacht

De crowdfunding kreeg direct aandacht in de media. Trouw berichtte er als eerste over, direct gevolgd door het ADNu.nlJoop en Skipr. Ook de Volkskrant besteedde aandacht aan de actie, evenals Medical Facts en Medisch Contact.

tags:  crowdfunding | SRPJ | rookvrije generatie | Sick of Smoking