line
wanda paulien 1-1

Stichting Rookpreventie Jeugd start crowdfunding

Persoonlijke oproep van longartsen Wanda de Kanter & Pauline Dekker in de strijd voor rookvrije jeugd

maandag 13 mei 2019

Vandaag vragen longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker in een persoonlijke oproep om steun voor hun strijd tegen de tabaksindustrie. Met de crowdfunding hopen zij genoeg geld binnen te halen om hun activiteiten voort te zetten.

Door de webredactie

Wanda de Kanter en Pauline Dekker vechten al jaren voor een rookvrije jeugd en de dag dat uiteindelijk niemand meer rookt. Eerder dit jaar is hun Stichting Rookpreventie Jeugd uit de Alliantie Nederland Rookvrij gezet, omdat ze te activistisch zou zijn. Tegelijkertijd stopte KWF Kankerbestrijding ook de financiering voor TabakNee. Nog nooit hebben ze hun achterban om geld gevraagd, nu is het keihard nodig.

Het is een persoonlijke strijd die ze blijven vechten voor een rookvrije jeugd. Als longartsen zien zij namelijk dagelijks de vreselijke gevolgen van rookverslaving. Met de crowdfunding hopen zij de komende maanden €100.000 op te halen. Gezondheidsinstelling Ksyos was de eerste die uit solidariteit met Wanda en Pauline uit de Alliantie Nederland Rookvrij stapte en hen heeft geholpen om deze crowdfundingsactie mogelijk te maken. Ksyos-directeur Leonard Witkamp: “Ik schenk ze €10.000, omdat zij met meer dan gemiddelde inzet en op creatieve wijze strijden voor de gezondheid van iedereen.”

Doneren kan via www.stichtingrookpreventiejeugd.nl

De overheid is aan zet

In hun oproep stellen De Kanter en Dekker dat de overheid de enige is die het roken kan stoppen:
“Al jaren vechten wij voor de dag dat niemand meer rookt, voor een rookvrije jeugd. Dat jongvolwassenen niet meer op elke hoek van de straat worden verleid om deze vreselijke dodelijke verslaving op te pakken. Via rechtszaken tegen de Staat tot campagnes om de explosie aan verkooppunten te stoppen. Wij vechten op het scherpst van de snede! Wij stellen de slinkse praktijken van de tabaksindustrie aan de kaak en blijven de overheid bestoken om in actie te komen. Want de enige die het roken kan stoppen is de overheid. De accijns moet drastisch omhoog en tabaksverkoop moet worden beperkt tot tabaksspeciaalzaken.”

Hoe doen ze dat?

Al jaren strijden de beide longartsen voor een effectief beleid om het roken te ontmoedigen. Ze voeren deze strijd via hun websites (Stichting Rookpreventie Jeugd, TabakNee, Sick of Smoking) en social media, via rechtszaken, klokkenluiders, artikelen in de krant, lezingen en gesprekken met wie het ook maar wil horen.

Waarom?

Bijna niemand begint te roken na zijn 25e. De tabaksindustrie verleidt kinderen, pubers en jongvolwassenen tot een verslaving waarvan de vreselijke gevolgen pas later in hun leven zichtbaar worden. Dát is het bedrijfsmodel van de tabaksindustrie en daar strijden Wanda en Pauline tegen. En dat kan alleen maar keihard. Want een verslaving is keihard.

· Roken is vermijdbare doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.
· Wekelijks steken honderden jongeren onder de 25 jaar hun eerste sigaret op.
· Er zijn meer verkooppunten van sigaretten dan van brood, en supermarkten verdienen er miljarden aan.
· ‘Zien roken, doet roken’ en stiekem staan heel veel idolen rokend op Instagram, omdat ze worden omgekocht door de tabaksindustrie.
· De tabaksindustrie spreekt cynisch van ‘replacement smokers’ – de nieuwe generatie rokers die dode rokers moet vervangen.

Steun Stichting Rookpreventie Jeugd: ga naar www.stichtingrookpreventiejeugd.nl en maak gebruik van de doneerknop.
“Elke euro is welkom in onze strijd,” schrijven De Kanter en Dekker. “We hopen in de komende maand €100.000 op te halen, zodat we dit jaar door kunnen met vechten. Dit geld hebben we nodig om de journalisten en juristen te betalen die – tegen gereduceerd tarief – voor ons werken. Wijzelf zetten ons, net als de andere bestuursleden van Stichting Rookpreventie Jeugd, onbezoldigd in voor deze zaak.”

tags:  crowdfunding | SRPJ | rookvrije generatie | Sick of Smoking