line
iqos approved-1

De kogel is door de kerk, IQOS mag verkocht op de Amerikaanse markt

vrijdag 03 mei 2019

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft bekendgemaakt dat het Philip Morris toestemming geeft om de IQOS op de markt te brengen, maar merkt erbij op dat het gebruik schadelijk voor de gezondheid is. Ook heeft de FDA nog niet besloten of Philip Morris mag claimen dat het apparaat ‘minder schadelijk’ is.

Door de webredactie

“Alle tabaksproducten zijn potentieel schadelijk en verslavend en zij die geen tabaksproducten gebruiken, moeten dat ook vooral niet gaan doen,” zei de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) volgens USA Today in een statement waarin het Philip Morris toestemming geeft om de IQOS te gaan verkopen.
De IQOS is een apparaat waarin speciaal ontwikkelde sigaretten gaan die niet verbrand, maar verhit worden (vandaar de bijnaam ‘smeltsigaret’) en volgens Philip Morris daarom minder schadelijk voor de gezondheid zijn. Om het op de Amerikaanse markt te kunnen verkopen, moest Philip Morris eerst om toestemming vragen bij de FDA. Dat is anders dan in Nederland, waar het apparaat na een korte aanmeldingsperiode gewoon op de markt mag worden gebracht en waar het dus al een tijd te koop is.
De FDA heeft de aanvraag bestudeerd en uit de aangeleverde studies geconcludeerd dat het erop lijkt dat er bij gebruik van de IQOS minder giftige stoffen vrijkomen dan bij normaal sigarettengebruik. Daarbij merkt de FDA op dat dat niet betekent dat de IQOS een ‘FDA approved’ apparaat is, en ook niet dat het veilig voor de gezondheid is.

Reclame-uitingen nog niet beslist

Altria, het Amerikaanse moederbedrijf van Philip Morris, is van plan de IQOS in de zomer op de markt te brengen. Het is nog niet duidelijk of Altria dan mag claimen dat de IQOS ‘minder schadelijk voor de gezondheid’ is. De FDA moet nog beslissen over wat Altria in haar reclame-uitingen mag zeggen.
De toestemming voor de IQOS-verkoop is een meevaller voor de sigarettenfabrikant. Gezondheidsexperts roepen de FDA al geruime tijd op om geen toestemming te geven. Uit onafhankelijk onderzoek is namelijk gebleken dat er van sommige gifstoffen minder vrijkomt bij IQOS-gebruik, maar van andere juist meer. Ook het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde dat producten als de IQOS schadelijke en verslavende stoffen bevatten. Desondanks kon staatssecretaris Blokhuis het apparaat niet tegenhouden.

tags:  FDA | gifnormen | smeltsigaret | IQOS | PMI | e-sigaret