line
verslavings klinieken-1

Brede bijval om in verslavingsklinieken ook rokers te behandelen

woensdag 01 mei 2019

Jeroen Hinneman, manager van de Bolsterburen-kliniek te Heerenveen, heeft in een brief aan de Tweede Kamer opgeroepen om verslavingsklinieken ook toegankelijk te maken voor rokers. Daarvoor zou de behandeling vergoed moeten worden.

Door de webredactie

“Als wij in Nederland een einde willen maken aan de ruim 20.000 doden per jaar ten gevolge van het roken, zal er ander beleid gevoerd moeten worden,” schrijft Jeroen Hinneman van verslavingszorg Noord-Nederland volgens de NOS aan de Tweede Kamer.
Hinneman, manager van Kliniek Bolsterburen in Heereveen, krijgt regelmatig vragen van rokers die hulp willen bij het stoppen met roken, maar een opname in de kliniek wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Hinneman moet ze daarom afwijzen.
De oproep van Hinneman wordt gesteund door andere verslavingsklinieken. Ook Jellinek worstelt met zware rokers die gespecialiseerde hulp willen en deelde het artikel van de NOS op Twitter.
Hinneman kwam bij Pauw zijn brief toelichten en kreeg bijval van professor neuropsychologie Erik Scherder, die uitlegde hoe nicotineverslaving in het brein werkt.

Alles al geprobeerd

Robert van de Graaf van de Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN) sluit zich in een reactie aan de NOS aan bij Hinneman en voegt toe dat het niet om miljoenen mensen gaat, “maar om ernstig verslaafden die al het andere al geprobeerd hebben.” Ook zegt Van de Graaf dat een opname in een kliniek niet de oplossing voor alle rokers is. “Klinische behandeling is een onderdeel van de keten van hulp bij tabaksverslaving. Als die keten compleet is, gaat het geld opleveren, omdat minder mensen ziek worden door tabak.”
Zorgverzekeraars Nederland wijst in een reactie op het feit dat niet de verzekeraar, maar de overheid de inhoud van het basispakket bepaalt. “Wij begrijpen de zorgen van de verslavingsartsen en vinden het goed dat zij dit bij de Tweede Kamer onder de aandacht brengen.”

Positieve grondhouding

Bij de politiek lijkt er ook een positieve grondhouding te zijn over dit idee. Arno Rutte van de VVD zegt er het volgende over: “De politiek beslist uiteindelijk over het pakket, maar daar gaan wel eerst vragen aan vooraf. We moeten dan bijvoorbeeld weten of zo’n behandeling bewezen effectief is en of de kosten in verhouding staan tot wat het oplevert. Misschien zijn er wel betere en goedkopere alternatieven. Dat soort vragen moeten door deskundigen van het Zorginstituut Nederland worden beantwoord voordat de politiek zich hierover kan buigen.”

tags:  zorgverzekering | stoppen met roken | rookverslaving | tabaksdoden | nicotine