line
who tweet-1

WHO: Er wordt 250 keer meer aan tabak besteed dan de WHO nodig heeft om gezondheid te beschermen

maandag 29 april 2019

Volgens de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft hij jaarlijks 2,8 miljard dollar nodig om de WHO-agenda voor een betere volksgezondheid te realiseren, terwijl er ieder jaar 700 miljard dollar aan tabak wordt uitgegeven.

Door de webredactie

“In 2017 werd er 700 miljard dollar uitgegeven aan sigaretten,” zei dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur van de Wereldgezondheidorganisatie (WHO), tijdens de conferentie WHO Impact. “Dat is 250 keer meer dan de WHO nodig heeft om het meest kostbare goed op aarde te beschermen en bevorderen: gezondheid.”
Hij baseert zich op cijfers van de Campaign for Tobacco-Free Kids, die in een overzichtsdocument becijferen dat de tabaksindustrie in 2017 699,4 miljard dollar verdiende met de verkoop van haar producten. China is veruit de grootste sigarettenmarkt, met een jaarlijkse verkoop van bijna 2,4 biljoen sigaretten. Daarna volgen Indonesië (308,2 miljard sigaretten) en Rusland (258,9 miljard). “De tabaksindustrie is een van de lucratiefste en dodelijkste industrieën ter wereld,” staat in het document. Jaarlijks sterven er wereldwijd 7 miljoen mensen aan de gevolgen van tabaksgebruik.

Vijfjarenplan

Om de wereld juist gezonder te maken heeft de WHO een vijfjarenplan opgesteld en becijferd dat ze voor de jaren 2019–2023 14,1 miljard dollar nodig heeft om de punten in dat plan te realiseren. Dat komt neer op 2,8 miljard dollar per jaar. Een enorm bedrag, maar een peulenschil vergeleken met wat eraan tabak wordt uitgegeven, de tabaksindustrie vangt het 250-voudige van wat de WHO nodig heeft.
Het is kortom goedkoper om te investeren in gezondheid dan in een product dat dood en verderf zaait.

tags:  volksgezondheid | rookvrije generatie | tabaksdoden | WHO | tabaksindustrie