line
11--cordon sanitaire-1

De tabakslobby in Nederland, deel 11

woensdag 10 april 2019

Hoe steekt de sigarettenlobby in elkaar, welke strategie hanteert zij en wat doet de overheid hiertegen? Vandaag het elfde, tevens laatste deel van dossier De tabakslobby in Nederland: ‘De tabakslobby is een zevenkoppige draak’, sla je er één kop af, dan groeit er elders weer een aan.

Door de webredactie

In nog geen zes jaar tijd wist TabakNee bloot te leggen dat de tabakslobby in alle haarvaten van de maatschappij heeft weten door te dringen. TabakNee probeerde deze lobby een halt toe te roepen. In hoeverre is zij nu beteugeld?
Dankzij een rechtszaak van Stichting Rookpreventie Jeugd is er een cordon sanitaire rondom de tabaksindustrie opgetrokken. Toch heeft de tabaksindustrie nog sluiproutes om contact te leggen met de overheid. Zoals via Ralf Dekker, Provinciale Statenlid van Forum voor Democratie, die op 1 april 2019 commissaris bij Philip Morris Holland B.V. is geworden.
TabakNee heeft diverse samenwerkingsverbanden tussen de tabaksindustrie en de overheid weten te beëindigen. Ook andere samenwerkingen zijn (mede) door haar toedoen beëindigd. Zo vertrokken ambtenaren uit de tabakscommissie van de NEN normalisatie en normen. Reden van hun vertrek: zeven van de negen leden van die commissie werden geleverd door tabaksfabrikanten, zoals TabakNee onthulde.

De tabakslobby heeft nog veel vrienden

TabakNee concludeert dat alleen drastische wetten en streng beleid het tabaksgebruik kunnen indammen. Het befaamde Nederlandse ‘polderen’ werkt niet om een sterk verslavend gemaakt product met enorme commerciële belangen van de markt te krijgen. Intussen is Big Tobacco met nieuwe producten de markt op gegaan, zoals de e-sigaret en de IQOS, die naar eigen zeggen minder schadelijk zouden zijn en heeft de tabakslobby nog veel vrienden. Bovendien heeft de Alliantie Nederland Rookvrij de samenwerking opgezegd met Stichting Rookpreventie Jeugd, terwijl KWF Kankerbestrijding heeft besloten TabakNee.nl niet meer te subsidiëren.

Lees waarom we waakzaam moeten blijven in deel 11: De tabakslobby is een zevenkoppige draak

tags:  politiek | lobbyist van de maand | tabakslobby | tabaksindustrie | tabaksontmoediging