line
keep out no way-1

Tabaksindustrie zal in actie komen tegen maatregelen Preventieakkoord

vrijdag 08 februari 2019

De tabaksindustrie gaat de maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord actief tegenwerken, blijkt uit een internationaal onderzoek van onderzoeksinstituut IVO. Vooral accijnsverhogingen, neutrale verpakkingen en het terugdringen van het aantal verkooppunten blijken effectieve maatregelen en zijn daardoor een doorn in het oog van de tabaksindustrie.

Door de webredactie

Het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO) heeft bekendgemaakt dat het zeer waarschijnlijk is dat de tabaksindustrie in actie zal komen tegen maatregelen in het Nationaal Preventieakkoord. Dat baseert IVO op de antwoorden die ze van 204 experts kreeg op een vragenlijst die vlak na de presentatie van het Preventieakkoord werd rondgestuurd.

Internationale experts

“De vragenlijst is ingevuld door experts op het gebied van tabaksbeleid; de helft van de deelnemers waren onderzoekers en de anderen waren lobbyisten, gezondheidsprofessionals of beleidsmakers,” schrijft IVO in een persbericht. “Deelnemende experts hadden gemiddeld veertien jaar ervaring in tabaksonderzoek of -praktijk. Ongeveer een kwart van de experts kwam uit Nederland, de meeste experts kwamen uit Europa (na Nederland vooral uit Spanje, België en het Verenigd Koninkrijk) en meer dan een derde kwam van buiten Europa, vooral van de VS, Canada en Australië.”

Preventieakkoord

Het Preventieakkoord werd in november 2018 gepresenteerd en bevat allerlei afspraken tussen verschillende organisaties om roken tegen te gaan zodat er in 2040 een generatie zal zijn die rookvrij is opgegroeid. Vanaf 2025 mag er bij zorginstellingen, sportverenigingen en speeltuinen bijvoorbeeld niet meer gerookt worden, tabaksverpakkingen worden gestandaardiseerd zodat ze minder aantrekkelijk worden (plain packaging), rookstophulp komt in de basispakketten van alle zorgverzekeringen en per april 2020 wordt de accijns op tabak verhoogd zodat een pakje van twintig stuks 1 euro duurder wordt. Ook gaan supermarkten in 2020 tabak uit het zicht verkopen. Het akkoord is door ‘polderen’ tot stand gekomen, waardoor verregaande effectieve maatregelen behoorlijk zijn afgezwakt.

Toch veel impact verwacht

Volgens IVO verwachten de geconsulteerde experts echter “veel impact van de meeste tabaksafspraken, vooral van de accijnsverhogingen op tabak. Uit eerder onderzoek bleek al dat accijnsverhogingen de meest effectieve maatregel is om mensen te laten stoppen of minderen met roken. Bovendien helpt het voorkomen dat jongeren beginnen met roken.”

tags:  Preventieakkoord | rookpreventie | accijnsverhoging | antirookbeleid | tabaksontmoediging