line
lia-breed-1

Strijdster tegen de tabaksindustrie Lia Breed overleden

maandag 04 februari 2019

Lia Breed, aangeefster van het eerste uur in de strafzaak tegen de tabaksindustrie, is op zondag 3 februari overleden. Breed was COPD-patiënte en wilde voorkomen dat jongeren met roken beginnen, zodat ze niet net zo ziek zouden worden als zij. Ze is 68 jaar geworden.

Door de webredactie

“Onze lieve dappere Lia is overleden.” Zo begint de overlijdensadvertentie die longartsen Wanda de Kanter, Pauline Dekker, advocaat Bénédicte Ficq en journaliste Mylene de la Haye vandaag hebben geplaatst. “Ze kreeg COPD ten gevolge van het roken. Deze verslaving begon in haar jeugd. Ze wil dat de strijd tegen het roken nooit stopt.” Breed was samen met Anne Marie van Veen aangeefster van het eerste uur in de strafzaak tegen de tabaksindustrie.

Erge verslaving

In een minidocumentaire legde Breed uit waarom ze tegen de tabaksindustrie streed. “Het is zo’n erge verslaving,” zei ze. “Een enorme drang.” Breed kon niet meer werken doordat ze de longziekte COPD (afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease) had gekregen. Dat vond ze ontzettend jammer omdat haar baan als politieambtenaarjuist erg interessant was en ze leuke collega’s had.
Ze rookte omdat iedereen het deed en kon daarna niet meer stoppen. Langzaam merkte ze dat ze ziek werd en kortademig. Maar ze gaf alles de schuld behalve de tabak. De verslaving was te groot. Toen ze uiteindelijk in 2008 naar de longarts ging, hoorde ze dat ze nog maar een longinhoud van 24 procent had. En toch bleef ze doorroken. Ze wilde geen patiënt zijn, zich niet ziekmelden. Maar uiteindelijk werd ze afgekeurd. Omdat ze niet nog verder achteruit wilde gaan, stopte ze uiteindelijk met roken. “Jonge mensen, denk goed na voordat je begint met roken. Als je later ziek wordt, kun je niet meer op reis, winkelen, leuke dingen doen. Je raakt ontzettend beperkt.”

Negentig procent COPD-patiënten rookt

Volgens het Longfonds zijn er 600.000 patiënten met COPD in Nederland en komt de ziekte op de zesde plaats van ziektes die sterfte veroorzaken. In haar column in het Vakblad voor Acute Zorg, schreef longarts Wanda de Kanter dat 90 procent van de COPD-patiënten roken. De ziekte wordt in vier stadia ingedeeld, gemeten aan de hand van de longfunctietest. Breed zat in het vierde en laatste stadium, waarin er nog maar weinig longinhoud was en alles veel energie en moeite kost. COPD is alleen symptomatisch te behandelen, de longfunctie zal nooit meer toenemen.

Lia Breed is zondag 3 februari op 68-jarige leeftijd overleden. Het was haar wens dat de strijd tegen het roken nooit zal stoppen.

In het Algemeen Dagblad verscheen op maandag 4 februari dit artikel over Lia’s strijd. Ook de NRC besteedde aandacht aan het overlijden van een van de aanklaagsters van de tabaksindustrie. Bekijk hier de korte documentaire Benauwd van het Longfonds over Lia.

tags:  rookverslaving | COPD | verslaving | aangifte | misleiding | rechtszaak | tabaksindustrie