line
rookstophulp in akkoord2-1

Longartsen: hoog tijd voor rookstophulp als prestatie-indicator ziekenhuizen

woensdag 14 november 2018

Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker vinden dat het inventariseren van rookstophulp bij patiënten een prestatie-indicator van elk ziekenhuis moet worden. Dat hebben zij mede namens de Raad van Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis voorgesteld aan de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

Door de webredactie

De website Zorgvisie.nl meldt dat longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, de initiatiefnemers van Stichting Rookpreventie Jeugd, vinden dat er een extra prestatie-indicator moet komen voor ziekenhuizen. Voortaan zouden ziekenhuizen ook moeten inventariseren of hun patiënten roken, of er een rookstop-advies is gegeven én of zij hulp willen bij het stoppen met roken, zodat het betreffende ziekenhuis dat kan aanbieden.

Zelf kwaliteit meten

Ziekenhuizen meten zelf de kwaliteit van de door hen geleverde zorg aan de hand van allerlei prestatie-indicatoren. “Zorgaanbieders zijn volgens de Zorgverzekeringswet verplicht om gegevens over de kwaliteit van de geleverde zorg aan te leveren aan het Zorginstituut Nederland,” schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen op haar website. “Het zorginstituut heeft de wettelijke taak om informatie te publiceren over de geleverde kwaliteit van zorg.” Er is een hele trits indicatoren samengesteld.

Rookstop inventarisatie

Volgens Wanda de Kanter en Pauline Dekker ontbreekt er een indicator, die van de rookstop inventarisatie. “Van vrijwel niemand is bekend of hij of zij rookt,” zegt de Kanter. “Het zou in elk EPD (Elektronisch Patiënten Dossier, red.) zichtbaar moeten zijn, niet alleen bij de patiënten die COPD of een hartinfarct hebben gehad. Bij hen kun je al niet meer spreken van preventie. En hoe jonger iemand stopt met roken hoe groter de winst.”

Impact op organen

De Kanter vindt dat in het dossier van alle patiënt zou moeten staan of iemand rookt, hoe lang men al rookt en of er al een rookstopadvies is gegeven. Roken heeft niet alleen op de longen een enorme impact maar op allerlei organen, zoals bijvoorbeeld blijkt uit dit Britse rapport met de titel Hiding in plain sight: Treating tobacco dependency in the NHS. Roken veroorzaakt allerlei ziektes en geeft dus ook aanleiding tot allerlei behandelingen, binnen verschillende disciplines van een ziekenhuis. Door rookpreventie verbetert de gezondheid van een patiënt. Bovendien zal het een ziekenhuis en dus ook de zorgverzekering een berg kosten schelen.

Nationaal Preventieakkoord

De longartsen vinden ook dat effectief bewezen landelijk gedekte rookstophulp onderdeel moet uitmaken van het Nationaal Preventieakkoord dat staatssecretaris Blokhuis ergens deze maand wil presenteren. De Kanter: “Roken is de grootste oorzaak van voortijdig overlijden. Door mensen met roken te laten stoppen en in te zetten op preventie, gaat de volksgezondheid met sprongen vooruit.”

tags:  Preventieakkoord | stoppen met roken | rookstop | volksgezondheid | rookpreventie | politiek | preventie | antirookbeleid